EU topp: Det blir sommerferie i utlandet, grensene skal åpnes

Publisert

EU holder i dag onsdag 13. mai ett toppmøte hvor man vil vedta en plan som definerer de krav og den tidsplan som blir lagt til grunn når grensene åpnes for vanlige turister i Europa. Pr i dag kan f.eks. bare nordmenn med “residencia” i Spania reise til landet.

Europeisk senter for sykdomsforebygging og -kontroll (ECDC), får fremover en større rolle i det ECDC skal oppdatere en liste over regioner med slite smitte så man kan fjerne dagens “total-forbud” mot reisevirksomhet.

Paolo Gentiloni, Europakommisjonær for økonomi, sier i et intervju med storavisen El Pais at «Det blir turistsesong denne sommeren». EU vil ikke la en sektor som står for rundt 10% av den økonomiske aktiviteten i unionen stå stille. Og EU-borgerne må få reise mer fritt.

EU-toppen er helt klar «Det blir sommersesong for turisme denne sommeren. Om så det blir med sikkerhetstiltak og begrensninger som ikke fantes forrige sommer».

De som har spansk-residencia kan reise fritt til Spania allerede nå.

Paolo Gentiloni sier at EUs plan vil ha tre punkter grovt sett:

1) Det vil bli nye krav som skal sikre de reisende og de ansattes sikkerhet. Kravene vil bli satt på transport og overnatting.

2) Åpningen av grensene skal koordineres. Schengen-ordningen skal opprettholdes. Vi vet av åpningen av grensene blir gradvis men vi vil unngå «diskriminering» mellom EU stater.

Europa-kommisjonæren sikter på konsekvensen av stengte grenser i ett land og åpne grenser i ett annet land. For EU er koordinering og samkjøring elementært.

3) De reisendes rettigheter skal sikres. Forbrukernes rettigheter til å bli refundert når pakkereiser eller flybilletter kanselleres skal opprettholdes.

– Vi kjenner godt den vanskelige situasjonen disse selskapene befinner seg i. Men det er ikke forbrukerne som skal betale for krisen denne sektoren går igjennom sier Gentiloni til El Pais.

Vil ikke stoppe bilaterale avtaler

Europa-kommisjonæren blir spurt om EUs holdning til bilaterale avtaler. Storbritannia og Frankrike har gjort en avtale om at de ikke vil sette hverandres borgere i karantene når man reiser mellom de to land.

Til El Pais svarer han, «Vi tenker ikke på slike avtaler [når man snakker om samkjøring], det EU vil unngå er at grensene er åpne i ett land men ikke i ett annet. Det vil generere «diskriminasjon» inne i unionen.

SpaniaPosten skrev 11. mai om «Når kan jeg reise til Spania»:

Avgjørelsen vil komme fra Brussel – 15. juni er luftet

Signaler sendt fra EU topper tyder på at EU vil åpne opp for reiser innad i EU/Schengen, men begrense for innreise utenfra. For EU var det en lite ønskelig situasjon man så tidligere år da medlemstatene, hver for seg, stengte sine grenser med forskjellige regler til forskjellige tidspunkt. Man vil mest trolig se en enhetlig politikk om grensepasseringer for del fleste EU land.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter