Bistandssvindel kan gi 14 års fengsel

Publisert

Rafael Blasco fra Partido Popular risikerer 14 års fengsel for millionsvindel med bistandsmidler. Forholdet går tilbake til perioden 2008 til 2010 da den profilerte Valencia-politikeren satt i Francisco Camps regionsregjering. Et svindlernettverk bestående av et tyvetalls personer står tiltalt i saken med påstander om fengsel på mellom fire og fjorten år. Nettverket skal ha lurt til seg offentlige midler for flere millioner euro, penger som skulle gått til utviklingsprosjekter i den tredje verden.

Caso Blasco, eller Caso de la Cooperación som den også heter, regnes som en av Comunidad Valencianas største korrupsjonssaker. Hele 28 personer er involvert.

De første arrestasjonene ble foretatt i februar 2012. I juni samme år ble også Rafael Blasco siktet i saken. Han var på det tidspunktet parlamentarisk leder for Partido Popular i Valencia-parlamentet, en stilling han er permittert fra på grunn av saken.

Under Blascos ledelse i årene 2008 til 2010 skal offentlige midler for et sted mellom fire og seks millioner euro ha havnet på avveier, penger som det ble sagt skulle gå til utviklingsprosjekter i blant annet Nicaragua og på Haiti, men som aldri nådde frem.

Som leder for regionens utviklingsprogram skal Rafael Blasco ha bevilget penger til en rekke prosjekter i den tredje verden gjennom et firma som angivelig ble drevet av en av hans nære venner, forretningsmannen Augusto César Tauroni. Sistnevnte regnes som lederen for nettverket og er den eneste av de tiltalte som så langt er blitt varetektsfengslet.

Relasjonen mellom Tauroni og Blasco regnes som sentral i saken. Blasco har hevdet at han ikke ble kjent med Tauroni før i 2010. Etterforskningen i saken avslører imidlertid at de to kjente hverandre i hvert fall så tidlig som i 2001 og 2002 da de var involvert i forretninger sammen.

Blasco er tiltalt for misbruk av offentlige midler, korrupsjon og dokumentforfalskning. Han skal ha brutt reglene for tildeling av bistandsmidler i eget departement (Cooperación y Solidaridad) og utøvet press overfor sine ansatte om å godkjenne prosjekter som egentlig ikke oppfylte betingelsene for støtte. I følge tiltalen skal Blasco, sammen med flere aktører i det private næringsliv, ha gjort avtaler på Valencia-administrasjonens vegne der formålet var å kanalisere penger over til private selskaper. Statsadvokatens antikorruspjonsenhet har bedt om 11 års fengsel for Tauroni og 14 års fengsel for Blasco. De andre i saken risikerer dommer på mellom fire og tretten år.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter