Fjerner syv drapsmenn fra valglister

11. mai, klaget et kollektiv for terrorofre, Covite (Colectivo de Víctimas del Terrorismo), at den venstreradikale alliansen EH Bildu hadde 44 tidligere dømte ETA-terrorister og sympatisører på sine valglister, hvorav syv var dømt for drap. Nå har alle ETA-terrorister som er dømt for drap, besluttet å trekke seg fra listene til valget 28. mai.

For statsminister Pedro Sánchez har saken med de tidligere dømte ETA-terroristene og sympatisørene vært spesielt ømtålig. EH Bildu har ved flere anledninger støttet sosialistpartiet PSOE i avgjørelser i Kongressen.

«Vi er glade for at syv mordere har forsvunnet fra listene, men det er fortsatt 37 kandidater som er dømt for å ha samarbeidet med ETA og bidratt til alle terrororganisasjonens forbrytelser,» sa Covites president Consuelo Ordóñez til nyhetsbyrået EFE.

«Ingen verdig demokrati, ingen rettsstat som er klar over hva terrorismen har forårsaket, ville tillate at disse morderne får politiske verv», sier Ordóñez.

Onsdag ble det offentliggjort informasjon om at Covite ber påtalemyndigheten om å etterforske EH Bildus forbindelser med ETA fra 2011.

Flere regjeringsrepresentanter som tidligere ikke har villet kommentere navnene på EH Bildus valglister, har nå tatt bladet fra munnen og gratulerer Covite med motstanden og kampen. Dette inkluderer regjeringens talspersoner Isabel Rodríguez og Patxi López.

«De burde aldri ha stått på valglistene. De påførte bare ofrene smerte», skriver den baskiske PSOE-lederen på Twitter etter først å ha beskyldt Partido Popular for å bruke terrorisme fordi de ikke har andre forslag.

Relaterte saker