Beslaglegger kongelig eiendom

Publisert

Hertugen av Palma, Iñaki Urdangarín, har fått luksuseiendommen i Barcelona inndratt som sikkerhet for et erstatningskrav på 6,1 millioner euro. Hertugen er mistenkt for å ha svindlet til seg offentlige midler for flere millioner euro gjennom organisasjonen Nóos. Saken har pågått i snart to år og regnes som svært belastende for det spanske kongehuset. Urdangaríns kone Cristina, som er kongeparets yngste datter, har selv stått tiltalt i saken. For øyeblikket er hun fritatt fra anklager, men risikerer på nytt å bli trukket inn saken for forhold knyttet til skatteunndragelse og hvitvasking av penger.

Dommeren i Urdangarín-saken har i følge avisen El País bedt om beslagleggelse av i alt 16 eiendommer som står registrert enten i hertugens navn alene, eller som han har sammen med prinsessen. Den største av disse eiendommene er et minipalass på 1000 kvadratmeter som hertugparet hadde som bolig i Barcelona inntil i fjor. Huset er for tiden til salgs med en prisantydning på rundt 10 millioner euro.

I tillegg er det tatt beslag i flere leiligheter som paret har, blant annet på Mallorca. Beslagene gjøres som sikkerhet for et foreløpig erstatningskrav på 6,1 millioner euro som hertugen og hans kompanjong står solidarisk ansvarlige for og som skulle ha vært betalt i februar i år.

 

Camps (PP) kalt inn som vitne

Ett av hovedpunktene i tiltalen mot Urdangarín og Torres involverer den tidligere politiske ledelsen på Mallorca og i Valencia. Ekspresident i Valencia, Francisco Camps (PP), har vært under etterforskning i saken, men er foreløpig ikke blitt tiltalt. Camps skal sammen med tidligere president på Balearene, den korrupsjonsdømte Jaume Matas (PP), ha gitt til sammen 5,8 millioner euro til Instituto Nóos som blant annet skulle brukes på seminarvirksomhet og sportsarrangementer. Også ordføreren i Valencia, Rita Barberá (PP), skal ha vært innblandet i dette, men har heller ikke blitt tiltalt. Både Camps og Barberá er imidlertid nå kalt inn som vitner i saken.

 

Prinsessen under press

Caso Urdangarín har pågått i snart to år. Først ble det tatt ut tiltale mot prinsessens ektemann Iñaki Urdangarín og hans kompanjong Diego Torres. De to ble tiltalt for bedrageri av flere millioner euro gjennom organisasjonen Instituto Nóos. Senere ble også prinsessen trukket inn.

Prinsessen og ektemannen er blitt beskyldt for å ha brukt sin status som medlemmer av kongehuset til å skaffe offentlige støtte til veldedige prosjekter, for deretter å overføre deler av pengene til egne firmaer og kontoer i utlandet. Prinsessen ble tiltalt i april i år, men domstolen på Palma på Mallorca bestemte senere at tiltalen skulle frafalles. Samtidig ble det opplyst at spørsmålet om skatteunndragelse og hvitvasking av penger fremdeles ikke var avklart. Prinsessen risikerer dermed fremdeles å bli tiltalt i saken.

Prinsesse Cristina flyttet tidligere i høst til Sveits der hun skal bo og jobbe i tiden fremover. Noe av årsaken til flyttingen regnes for å være familiens ønske om å beskytte barna fra mediepresset hjemme i Spania.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter