Benådning avslås – må i fengsel

Publisert

Tidligere president i Castellón-provinsen Carlos Fabra fra Partido Popular må i fengsel og sone en dom på fire år for skatteunndragelse. Det ble klart etter at regjeringen fredag 21. november utelukket en eventuell benådning. Etter sterkt press mot PP om å ta et oppgjør med korrupsjonen i partiet har regjeringen utelukket benådning i alle slike saker. Fabra blir dermed den tredje store PP-politikeren på kort tid til å måtte i fengsel. Tidligere i år ble både eks-ordføreren i Torrevieja, Pedro Hernández Mateo, og eks-minister og president på Balearne, Jaume Matas, satt i fengsel.

Carlos Fabra ble i slutten av 2013 funnet skyldig i fire tilfeller av skatteunndragelse på til sammen nærmere 700.000 euro (ca. 5,7 millioner kroner). I perioden 1999 til 2003 skal rundt to millioner euro ha gått inn på PP-politikerens kontoer uten at han i ettertid kunne redegjøre for hvor pengene kom fra. I tillegg til en fengselsstraff på fire år må Fabra betale erstatning på rundt 1,4 millioner euro. Fabra hadde først anket dommen til høyesterett. Etter å ha tapt saken i juli i år valgte han å søke regjeringen om benådning, en søknad som i følge en uttalelse fra visestatsminister Soraya Sáenz de Santamaría fredag 21. november vil bli avslått.

Den kontroversielle provinspolitikeren har vært under etterforskning for korrupsjon og skatteunndragelse i nærmere ti år, men har ved hjelp av sine advokater og et utall anker helt frem til nå klart å unngå fengsel. Saken hans har vært behandlet av minst fire forskjellige statsadvokater og ni forskjellige dommere. Den 25. november i fjor ble han omsider dømt til fire års fengsel for skatteunndragelse men frikjent for korrupsjon på bevisets stilling.

Carlos Fabra var president i provinsen Castellón fra 1995 til 2011. Gjennom en årrekke har han vært en av Partido Populars frontfigurer i Valencia-regionen. Etter at han gikk av som provinspresident overtok han som sjef for flyplassen i samme provins, et prosjekt han selv stod bak og som i dag er blitt én av Valencia-regionens største tapsmaskiner. Anlegget skal i sin tid ha kostet rundt 150 millioner euro å bygge. Etter det er det påløpt store kostnader til utbedring og vedlikehold. Da Fabra trakk seg som flyplassjef i mars i fjor, var det opparbeidet en gjeld på flere titalls millioner euro – uten at man hadde klart å få i gang drift. Fabra gikk da over til å bli sjef for handelskammeret i Castellón, en stilling han ble tvunget til å si fra seg etter dommen for skatteunndragelse.

Les også:

Torrevieja-ordfører i fengsel

PP-minister må i fengsel

Foto: Carlos Fabra (t.h.) sammen med tidligere regionspresident for Partido Popular i Valencia, Francisco Camps. I midten tidligere Valencia-minister og ordfører i Novelda, den korrupsjonssiktede Milagrosa Martínez fra samme parti.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter