Benådning avslås – må i fengsel

Publisert

Tidligere president i Castellón-provinsen Carlos Fabra fra Partido Popular må i fengsel og sone en dom på fire år for skatteunndragelse. Det ble klart etter at regjeringen fredag 21. november utelukket en eventuell benådning. Etter sterkt press mot PP om å ta et oppgjør med korrupsjonen i partiet har regjeringen utelukket benådning i alle slike saker. Fabra blir dermed den tredje store PP-politikeren på kort tid til å måtte i fengsel. Tidligere i år ble både eks-ordføreren i Torrevieja, Pedro Hernández Mateo, og eks-minister og president på Balearne, Jaume Matas, satt i fengsel.

Carlos Fabra ble i slutten av 2013 funnet skyldig i fire tilfeller av skatteunndragelse på til sammen nærmere 700.000 euro (ca. 5,7 millioner kroner). I perioden 1999 til 2003 skal rundt to millioner euro ha gått inn på PP-politikerens kontoer uten at han i ettertid kunne redegjøre for hvor pengene kom fra. I tillegg til en fengselsstraff på fire år må Fabra betale erstatning på rundt 1,4 millioner euro. Fabra hadde først anket dommen til høyesterett. Etter å ha tapt saken i juli i år valgte han å søke regjeringen om benådning, en søknad som i følge en uttalelse fra visestatsminister Soraya Sáenz de Santamaría fredag 21. november vil bli avslått.

Den kontroversielle provinspolitikeren har vært under etterforskning for korrupsjon og skatteunndragelse i nærmere ti år, men har ved hjelp av sine advokater og et utall anker helt frem til nå klart å unngå fengsel. Saken hans har vært behandlet av minst fire forskjellige statsadvokater og ni forskjellige dommere. Den 25. november i fjor ble han omsider dømt til fire års fengsel for skatteunndragelse men frikjent for korrupsjon på bevisets stilling.

Carlos Fabra var president i provinsen Castellón fra 1995 til 2011. Gjennom en årrekke har han vært en av Partido Populars frontfigurer i Valencia-regionen. Etter at han gikk av som provinspresident overtok han som sjef for flyplassen i samme provins, et prosjekt han selv stod bak og som i dag er blitt én av Valencia-regionens største tapsmaskiner. Anlegget skal i sin tid ha kostet rundt 150 millioner euro å bygge. Etter det er det påløpt store kostnader til utbedring og vedlikehold. Da Fabra trakk seg som flyplassjef i mars i fjor, var det opparbeidet en gjeld på flere titalls millioner euro – uten at man hadde klart å få i gang drift. Fabra gikk da over til å bli sjef for handelskammeret i Castellón, en stilling han ble tvunget til å si fra seg etter dommen for skatteunndragelse.

Les også:

Torrevieja-ordfører i fengsel

PP-minister må i fengsel

Foto: Carlos Fabra (t.h.) sammen med tidligere regionspresident for Partido Popular i Valencia, Francisco Camps. I midten tidligere Valencia-minister og ordfører i Novelda, den korrupsjonssiktede Milagrosa Martínez fra samme parti.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter