Bekrefter korrupsjon hos PP

Publisert

Hovedtiltalte i Gürtel-saken Francisco Correa bekrefter korrupsjon hos regjeringspartiet Partido Popular. Den 61 år gamle forretningsmannen skal ha hatt en så permanent forbindelse til PP at han i retten torsdag 13. oktober betegnet partiets hovedkontor i Madrid som sitt «andre hjem». Forholdet går helt tilbake til 1996, da José María Aznar (PP) var statsminister i Spania og utgjør første av flere rettssaker i den svært omfattende Gürtel-saken.

Francisco «Gürtel» Correa ser foreløpig ut til å leve opp til løftet om å fortelle alt han vet i retten. I rettssalen torsdag 13. oktober forklarte den tidligre forretningsmannen at han i en årrekke fungerte som mellomledd mellom private firmaer og PP-styrte kommuner.

Fra firmaene mottok han kommisjoner, eller bestikkelser, i bytte mot kontrakter i det offentlige. Disse pengene (normalt 2 til 3 prosent av kontraktens verdi i følge Correa) leverte han videre til PPs tidligere kasserer Luis Bárcenas (også tiltalt i Gürtel-saken). Etter å ha ordnet den første kontrakten skal Bárcenas ha gitt ham flere oppdrag. Slik startet det korrupte Gürtel-nettverket, en organisasjon som skal ha hatt forbindelser til PP i kommuner og provinser i minst seks regioner i Spania. 

Les også: PPs kasserer risikerer 42 års fengsel

Forholdet som nå er til behandling i retten går tilbake til perioden 1996 til 2004, da José María Aznar (PP) var statsminister i Spania. På den tiden hadde Francisco Correa base i Madrid-regionen med kontakter innen flere kommuner.

Les også: Gürtel-nettverket sponset bryllupet til Aznars datter

Correa som forsøker å snakke seg til en lavere fengselsstraff innrømmer å ha brukt flere Madrid-kommuner til egen vinning. Før rettssaken startet tilba han retten å betale tilbake 2,2 millioner euro, penger som ble svindlet fra kommunene og som i dag står blokkert på konto i Sveits.

I retten skal han også ha innrømmet å ha gitt bort flyreiser og tre biler til PPs tidligere ordfører i Pozuelo, Jesús Sepúlveda. Sistnevnte PP-politiker var gift med Spanias tidligere helseminister Ana Mato som trakk seg fra Rajoys regjering i 2014 grunnet korrupsjonsanklager.

Les også: Helseministeren går av etter korrupsjonsanklager

Etter at Mariano Rajoy (statsminister i Spania siden slutten av 2011) tok over som partileder i Partido Popular, flyttet Gürtel-nettverket de lysskye forretningene til Valencia-regionen. Correa har forklart i retten at årsaken til bytte av regioner skal ha vært at hans hovedkontakt i PP, Pablo Crespo, ikke kom godt overens med Rajoy. Pablo Crespo, en tidligere lokalpolitiker fra Galicia, ble senere arrestert for korrupsjon sammen med Correa i 2009 og utvist av partiet.

Les mer om Gürtel-saken: PPs korrupsjonssak inn for retten

 

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter