22.2 C
Alicante
30.4 C
Málaga
24 C
Las Palmas de Gran Canaria

Baltazar Garzon tilbake i Spania

Tidligere høyesterettsdommer Baltasar Garzón har fått en ny stilling i Spania. Han skal nå jobbe som rådgiver for byrået for byrået som jobber mot svindel  og korrupsjon i Valencia regionen, Agencia Valenciana Antifraude.

Garzón ble regelrett presset ut av Spania i perioden etter at han startet etterforskningen av saken som involverer ulovlig finansiering av Partido Popular med tilhørende nettverk for systematisk korrupsjon. Gürtel-saken hadde rot i nettopp Valencia-regionen.

I tilllegg til Garzón blir Hervé Falciani rådgiver for enheten. Falciani ble kjent da han jobbet for storbanken HSBC og tipset om over 130.000 kunder med kontoer i Sveits de brukte for å unndra store midler for beskatning.

Baltazar Garzon måtte jobbe utenfor Spania

Spanias mest kjente dommer og etterforsker har måtte jobbe utenfor Spanias grenser etter å ha utfordret mektige krefter i spansk samfunn.

Han har siste årene jobbet i Argentina, Colombia og Ecuador i tilknyting i tilknytning til påtalemyndigheten. Garzón har også jobbet for den internasjonale domstolen ICC.

Baltasar Garzón ble først kjent utenfor Spania da han i 1998 utstedte en internasjonal arrestordre mot Chiles tidligere diktator Augusto Pinochet. Pinochet ble kort tid senere pågrepet i London og tiltalt for tortur og drap i hjemlandet. Saken ble betraktet som et gjennombrudd for prinsippet om universell jurisdiksjon i europeisk sammenheng. Regjeringspartiet Partido Popular har senere begrenset spanske dommeres mulighet til å straffeforfølge forbrytelser begått i utenfor Spanias grenser, med det for øyet å unngå konflikt med andre land.

Garzón utfordret mektige politiske krefter

Eks-dommeren Baltasar Garzón var ansvarlig for de første avsløringene som ledet til den pågående korrupsjonssaken mot regjeringspartiet Partido Popular, den såkalte Gürtel-saken. I 2012 ble han av spansk høyesterett fradømt embetet som dommer ved landets nasjonale domstol (Audiencia Nacional) for å ha tillatt ulovlig avlytting av siktede og deres advokater i nevnte sak.

Baltasar Garzón ble samme året, i 2012, frikjent etter å ha måtte møte i retten tiltakt for å ha beordret etterforskning for å få svar på hvor folk drept under og etter borgerkrigen ligger begravet.

Mange spanjoler ser fortsatt på avskjedigelsen av Garzón som en politisk handling fra konservativt hold i Spania, der målet har vært å få stoppet etterforskningen av korrupsjonen hos regjeringspartiet PP og ugjerningene begått under Franco-diktaturet – et regime der PP har sine røtter og som de tradisjonelt har beskyttet mot rettergang med henvisning til amnestiloven av 1977.

Garzón var i en periode leder for advokatteamet som har forsvart Wikileaks´ talsmann Julian Assange.

Relaterte saker

- Advertisement -