Aznar (PP) fikk “svart” lønn

Publisert

José María Aznar skal ha mottatt ulovlige “bonusutbetalinger” fra Partido Popular mens han var statsminister i Spania. Pengene skal ha blitt betalt ut kontant hver måned. Aznar gikk i 2013 til sak mot den spanske avisen El País som hadde skrevet en artikkel der de hevdet nettopp dette. Avisen la frem bevis for at Aznar i 1996 fikk ekstrabetalinger ved siden av vanlig lønn, noe en statsminister ikke har anledning til etter spansk lov. Aznar svarte med å kreve avisen for 100.000 euro for ærekrenkelser. I dommen som nå foreligger har avisen fått medhold og slipper å betale erstatning.

“PP betalte ekstralønn til Aznar da han var sjef for regjeringen» var overskriften som stod på trykk i El País 10. mai i fjor. På bakgrunn av avsløringene rundt eks-kasserer Luis Bárcenas skrev avisen om muligheten for at PP, fra nåværende statsminister Mariano Rajoy og helt tilbake til Aznars regjeringstid, hadde operert med ekstra lønnsutbetalinger på opptil 10.000 euro i måneden, penger som skal ha blitt delt ut kontant konvolutter til medlemmer av partiets ledelse. Luis Bárcenas, som i dag sitter i varetekt mistenkt for korrupsjon og skatteunndragelse, skal ha hatt ansvaret for å distribuere pengene.

Les også:

Gürtel-nettverket sponset bryllupet til Aznars datter

Forholdet El País skrev om i artikkelen gikk ut på at den tidligere PP-lederen og statsministeren i Spania fra 1996 til 2004 var en av de som nøt godt av de tvilsomme bonusordningene i partiet. Avisen påstod at Aznar hadde mottatt minst tre slike ekstrautbetalinger i 1996 mens han var regjeringssjef. I følge spanske lov (Ley de Incompatibilidades) har ikke landets statsminister anledning til å motta slike bonuser ved siden av vanlig lønn. Dommeren har nå gitt avisen medhold i saken fordi informasjonen som ble lagt frem i artikkelen anses som troverdig. Det vises blant annet til at avisen har dokumentert sine påstander med tall fra PPs egne regnskaper. Aznar som i tillegg til å tape saken er idømt saksomkostninger har varslet at han anker dommen.

Bilde: Tidligere president i USA George W. Bush og tidligere statsminister i Spania, José María Aznar før invasjonen av Irak i 2003.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter