Aznar ber retten vise «nåde» for korrupt partikollega

0
141
aznar_crop.jpg

Tidligere arbeidsminister i Jose Maria Aznar sin PP-regjering, Eduardu Zaplana, sitter i dag i varetekt siktet for hvitvasking av penger og skatteunndragelse i millionklassen. Politikeren sitter med eiendommer og investeringer til en verdi langt utover det hans årtier i politikken kunne ha finansiert.

Zaplana var også president for Valencia-regionen i en periode «millionene fløy ut av vinduet». Han har mye av skylden for korrupsjonsskandalen rundet Terra Mitica i Benidorm hvor millioner av offentlige euros ble betalt ut til leverandører via oppblåste kontrakter, trolig med tilhørende «kickbacks» til de politikerene som delte ut oppdragene. Veiene rundt Terra Mitica fortsatt i dag flere veibaner enn hovedveien og motorveien som går forbi Benidorm.

zaplanacamps.jpg
Eduardo Zaplana her til venstre sammen med Francisco Camps, sistnevnte innvolvert i den famøse korrupsjonsskandalen man har rullet opp i Valencia. Zaplana har sine egne problemer relartert til hans tid som ordfører i Benidorm og senere president for Valencia regionen.

Spanias tidligere statsminister Aznar ber retten vise «nåde og medmenneskelighet» ovenfor tiltalte og slipper ham ut av fengsel. I følge en legerapport har tiltalte lungesykdommen leukemi, noe Zaplanas advokater bruker for å få ham ut av varetekt.

At en tidligere statsminister tar til orde for å løslate en spesifikk tiltalt eks-kollega, tiltalt for et svært alvorlig forhold, bør også ses i lys av den godt organiserte ulovlig finansieringen man har avdekket i deres parti, Partido Popular. Spesielt i Valencia-regionen, hvor Zaplana begynte sin karriere, er avdekket som det Spanias mest korrupte region under nettopp Partido Popular. Zaplana var også ordfører i Benidorm kommune hvor man mistenker ham for å ta tatt i mot «kommisjon» fra utbyggere. Pengene var først plassert i skatteparadiser langt borte fra Spana. Det var når Zaplana begynte å overføre store summer tilbake til Spania politiets etterforskere fikk bevisene de trengte for å tiltalte eks-ministeren.