Avtale om regjeringssamarbeid

Publisert

Pedro Sánchez fra det spanske arbeiderpartiet PSOE og Albert Rivera fra sentrum-høyrepartiet Ciudadanos har blitt enige om et mulig regjeringssamarbeid i Spania. De to partilederne har måttet gi etter for hverandres krav på flere punkter, en forhandlingsprosess begge etter avtaleinngåelsen omtalte som vanskelig. Onsdag 24. februar ble imidlertid dokumentet skrevet under som skal bane vei for en ny regjering i Spania og unngå nyvalg i juni. Podemos var lenge med i diskusjonen, men har annonsert at de ikke vil støtte avtalen mellom de to partiene.

Pedro Sánchez (PSOE) ble i begynnelsen av februar formelt oppfordret av spanskekongen Felipe VI til å danne regjering i Spania. Lederen for sosialdemokratene fikk oppgaven etter at det konservative Partido Popular og statsminister Mariano Rajoy ikke hadde oppnådd støtte fra de andre partiene for en ny periode.

Sánchez skal legge frem sitt forslag til investitur den 1. mars. Regjeringsforslaget skal da debatteres i parlamentet med innlegg fra de andre partilederne og deretter stemmes over 2. mars. Før den tid må det forhandles med de to andre store partiene.

Dersom samarbeidet mellom PSOE og Ciudadanos skal bli mulig trenger partiene å få med seg enten Partido Popular eller det nye sosialdemokratiske partiet Podemos på laget. Partilederen for sistnevnte parti Pablo Iglesias har allerede annonsert at partiet ikke vil støtte avtalen.

Podemos mener Sánchez gjennom avtalen med sentrum-høyrepartiet Ciudadanos har valgt bort en historisk mulighet for et regjeringssamarbeid på venstresiden i spansk politikk, et samarbeid der også Compromís og Izquierda Unida var med.

Sánchez og PSOE har på sin side forsvart avtalen med at den ser både til venstre og til høyre og inkluderer alle spanjoler. PSOE oppfordrer de andre partiene til å støtte avtalen slik at man får gjennomført «reformene Spania trenger».

Den nye avtalen har heller ikke blitt applaudert av Partido Popular. Partiet hadde håpet på en storkoalisjon med i samarbeid med PSOE og Ciudadanos, noe de to partiene foreløpig har utelukket. Dersom ingen av de fire partiene på bakgrunn av resultatet fra valget 20. desember oppnår parlamentarisk støtte for en regjering, vil spanjolene på nytt måtte gå til urnene den 26. juni.

Les også:

Kan bli Spanias nye statsminister

Valget: PP betydelig redusert

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter