Avtale i boks for «spøkelsesflyplass»

Publisert

Det kanadiske selskapet SNC-Lavalin har tatt over styringen av den «nye» flyplassen i Castellón. Flyplassen ble åpnet av lokalpolitikere fra Partido Popular i 2011 men har grunnet tekniske mangler og en korrupt ledelse ikke fått noen avtale om drift før nå. Det nye selskapet har som mål å kvitte seg med flyplassens dårlige rykte og lover flytrafikk før året er omme.

Aeropuerto de Castellón-Costa Azahar som ligger ca. fire mil fra provinshovedstaden Castellón de la Plana har helt fra starten av vært et utskjelt prosjekt. Anlegget som grunnet mangel på interesse er blitt kjent som «flyplassen uten fly» og «spøkelsesflyplassen» er ikke bare kritisert i Spania men har også fått et dårlig rykte i utlandet. I rapporten «Lokalt og regionalt demokrati i Spania» som kom fra Europarådet i fjor ble flyplassen trukket frem som et eksempel på overdådige byggeprosjekter som er blitt til gjennom tvilsomme forbindelser mellom politikere og private aktører og som har gått med enorme tap. Over 150 millioner euro er under PPs ledelse blitt brukt på å bygge anlegget. I tillegg er det de siste tre årene påløpt titalls millioner til ledelse, drift og vedlikehold.

Derfor er det nå knyttet store forventninger til at et anerkjent utenlandsk selskap skal ta over driften av flyplassen. Det kanadiske selskapet SNC-Lavalin, som allerede driver en rekke flyplasser i Europa, har allerede skrevet under på en avtale som i første omgang gjelder for tjue år fremover. De første ni årene vil selskapet få tilført 24,5 millioner euro fra det offentlige i Spania til å drive flyplassen, mens selskapet selv vil skyte inn syv millioner. Etter 2024 er det meningen at selskapet skal begynne å betale for bruken av anlegget. Når den tid kommer håper man at antallet passasjerer per år skal ha kommet opp i 1,2 millioner. Selskapet opplyser at de i første omgang vil satse på to målgrupper, forretningsreisende fra land øst i Europa og feriereisende fra nord.

Castellón som ligger ved Middelhavet ca. tjue mil nord for Costa Blanca er ett av områdene i Spania der flest nye leiligheter og hus står tomme. Provinsen har under Partido Populars tidligere ledelse fått bygget ut store områder ikke bare med boliger og feriehus men også en total infrastruktur med veier og kollektivtransport knyttet opp mot den nye flyplassen. Flyplassen ble åpnet av radarparet Carlos Fabra (PP) og Francisco Camps (PP) før lokalvalget i 2011 men har grunnet tekniske mangler og en korrupt ledelse ikke fått noen avtale om drift før nå. Den nye politiske ledelsen håper nå at Castellón-flyplassen kan bringe mer turisme og forretningsvirksomhet til området.

Les også:

Castellón flyplass tas i bruk i januar 2013

Fire års fengsel for Carlos Fabra

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter