Arrestordre mot katalansk politiker

Publisert

Den nasjonale domstolen i Madrid har utstedt arrestordre mot Anna Gabriel fra det katalanske separatistpartiet CUP. Gabriel er tiltalt for oppvigleri og opprør mot den spanske stat, men flyktet til Sveits før arrestasjonen. Hun er den siste av flere katalanske uavhengighetspolitikere som enten er varetektsfengslet eller har flyktet fra landet, inkludert Catalonias president Carles Puigdemont.

I et intervju med den sveitsiske avisen Le Temps begrunner Anna Gabriel fra det katalanske uavhengighetspartiet CUP (Candidatura d’Unitat Popular) eksilet i Sveits med at hun ikke ville fått en rettferdig rettssak hjemme og betegner påtalen og arrestordren som «politisk forfølgelse». Gabriel er den siste av flere katalanske uavhengighetspolitikere som har flyktet fra landet, inkludert regionspresident Carles Puigdemont som har oppholdt seg i Belgia siden oktober. Flere politikere og aktivister sitter også i varetektsfengsel i Madrid, inkludert lederen av det republikanske partiet ERC, Oriol Junqueras.

Les også: Demonstrasjon for løslatelse av katalanske politikere 

Folkeavstemningen om løsrivelse fra Spania den 1. oktober i fjor og regionsregjeringens påfølgende erklæring om uavhengighet i parlamentet er kjent grunnlovsstridig av forfatningsdomstolen i Spania (Tribunal Constitucional).

De katalanske uavhengighetspolitikerne er tiltalt for opprør, oppvigleri og misbruk av offentlige midler med en strafferamme på opptil 25 års fengsel.

Catalonias autonomi ble suspendert av sentralregjeringen i Madrid i slutten av oktober i fjor. Beslutningen ble tatt med hjemmel i grunnlovens paragraf 155 og var støttet av Senatet i nasjonalforsamlingen. Regionsregjeringen ble da avsatt og nyvalg ble skrevet ut for 21. desember. Valget ga imidlertid ingen løsning på konflikten, i det valgresultatet ble et tilnærmet dødt løp mellom partiene for og imot løsrivelse. Uavhengighetssiden har likevel oppnådd flertall i regionsparlamentet, grunnet mandatfordelingen.

Anna Gabriel Sabaté var innkalt til rettsavhør den 21. februar, men reiste til Sveits før avhøret. Domstolen utstedte deretter arrestordre i Spania.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter