Arresterte klimaaktivister som limte seg til Goya-malerier

Publisert

Det spanske rikspolitiet opplyste fredag at de hadde arrestert 22 klimaaktivister i forbindelse med protester på museer og andre steder, blant annet da de limte hendene sine på rammer til malerier av Francisco de Goya.

Gruppen er mistenkt for 65 demonstrasjoner i Spania og andre land, blant annet for å ha kastet maling på bygninger og kunstverk på museer, stanset trafikken og okkupert rullebanene på flyplasser, opplyser politiet i en uttalelse.

Politiet sier at aktivistene har forårsaket skader på ulike steder i Spania “til en verdi av mer enn 500 000 euro”, og at gruppens ledere “angivelig har mottatt 140 000 euro i donasjoner for å koordinere den kriminelle aktiviteten”.

Gruppen ble ikke navngitt i uttalelsen, men aktivistene som i november 2022 arrangerte en demonstrasjon ved Prado-museet i Madrid for å protestere mot passivitet i møte med klimakrisen, tilhørte gruppen “Futuro Vegetal”.

To av gruppens medlemmer limte hver sin hånd på rammene til to verdensberømte malerier av den spanske mesteren Goya.

Ingen av maleriene ble skadet, men demonstrantene skriblet “+1,5 °C” på veggen mellom de to kunstverkene, med henvisning til Parisavtalens mål om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader celsius over førindustrielt nivå.

Verkene – “Den nakne Maja” og “Den påkledde Maja” – ble malt på henholdsvis slutten av 1700-tallet og begynnelsen av 1800-tallet.

Klimaaktivister har gjennomført en rekke lignende protester for å rette oppmerksomheten mot den globale oppvarmingen, blant annet ved å kaste suppe på beskyttelsesglasset over verk av Vincent van Gogh i London og Roma, og smurt potetmos på glasset over et mesterverk av Claude Monet.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter