Antatt “terrorist” var homofil i livskrise, ville ta sitt eget liv

Publisert

Familien til den 29 år gamle mannen som mandag 20. august ble skutt og drept på en politistasjon i Cornellà like utenfor Barcelona har varslet søksmål mot politiet. 29-åringen som var bevæpnet med kniv skal overfor sin kone før angrepet ha gitt uttrykk for alvorlige personlige problemer med å godta sin homofile legning i forhold til hans egen gudstro.

(Artikkelen er skrevet av Kim I. Ammouche, redaktør i Spaniaposten)

Mannens kone har i avhør forklart at avdøde var homofil og hadde tanker om å begå selvmord. Paret var i prosess for separasjon og skilsmisse.

Mannen var bevæpnet med kniv og skal i følge politiet ha ropt i det han ble skutt “Gud” (Allah).

BBC omtaler hendelsen i Barcelona om “Suicide by cop”.

Den kvinnelige betjenten som avfyrte de dødelige skuddene mot angrepsmannen på politistasjonen i Cornellá de Llobregat like utenfor Barcelona skal i avhør ha sagt at hun handlet i selvforsvar. I følge avisen El País skal kvinnen ha forklart at hun var overbevist om at mannen hadde til hensikt å drepe henne.

Forklaringen støttes av kollegaen som under flukten innover i politilokalet overvar skytingen. Kollegaen skal i sin forklaring ha sagt at dersom hans medbetjent ikke hadde skutt mannen, ville han ha gjort det selv. De to skal foruten trusselen mot eget liv ha følt ansvar for de andre betjentene på politistasjonen som befant seg i vaktskifte.

Hele hendelsen, fra mannen ble sluppet inn på politistasjonen til han ble skutt, skal ha tatt få sekunder. Kvinnen som satt bak skranken i vestibylen på politistasjonen skal ha kommet seg unna det første overfallet ved å bruke kontorstolen hun satt i til å rulle seg bakover. Deretter skal hun ha tatt bena fatt og løpt innover i gangen på politistasjonen.

Skutt i hodet

Kollegaen som stod i gangen har i sitt avhør forklart at han ved to anledninger ropte at mannen skulle stanse, uten å se noen reaksjon. Den kvinnelige betjenten skal til slutt ha avfyrt til sammen fire skudd – ett av dem i hodet.

Familien til den algerisk fødte mannen har reagert på politiets handling og har varslet søksmål mot betjenten som avfyrte skuddene.

Mannens kone har i avhør forklart at avdøde var homofil og hadde tanker om å begå selvmord. Paret var i prosess for separasjon og skilsmisse.

Mannen skal ha fortalt om sin seksuelle legning til kona for et år siden. Kona skal deretter ha sagt at hun ville forlate ham. De to skal ha vært separert, men bodde fremdeles i samme leilighet. Mannen var i ferd med å flytte ut. I følge opplysningene i saken ligger den aktuelle leiligheten bare hundre og femti meter fra politistasjonen der angrepet fant sted.

Mannen skal flere ganger ha delt sine selvmordstanker med kona. Han skal ikke ha gjennomgått radikalisering, slik man har sett hos personer i andre terrorangrep. Hun skal imidlertid ha forklart at mannen var blitt mer religiøst orientert etter å ha fortalt om sin legning.

Mannen skal ha etterlatt en beskjed til kona som er blitt forstått som et selvmordsbrev. Der stod det skrevet at han «om Allah tillater det» hadde dratt til «det store sted der oppe». Politiet skal også ha funnet nedtegninger hjemme hos mannen over samme tema, blant annet en bønn om å få guds tilgivelse.

Kona skal også ha forklart til politiet at mannen fryktet reaksjonene på sin homofile legning i muslimske miljøer.

Han skal også ha gitt uttrykk for personlige problemer med å godta homofilien i forhold til egen gudstro. En av teoriene i saken går derfor ut på at mannen i et desperat forsøk på å gjøre bot for sin legning oppsøkte politistasjonen for å gjennomføre en terrorhandling som han trodde ville bli hedret blant religiøse meningsfeller.

Ingen referanser til jihad skal så langt være funnet hos mannen, hverken hjemme hos ham eller i hans aktivitet på sosiale medier. Saken er imidlertid ikke ferdig etterforsket. Politiet skal ha registrert og tatt med seg en rekke eiendeler hos mannen, blant annet tre bærbare datamaskiner, et nettbrett og en minnebrikke, samt flere videokonsoller og videospill.

Hendelsen i Cornellà skjedde få dager etter minnemarkeringen for ofrene etter terrorangrepet i Barcelona og Cambrils for et år siden der 16 mennesker mistet livet.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter