Anker påstanden om farskap

Publisert

Spanias tidligere konge, Juan Carlos, anker påstanden om farskap til belgiske Ingrid Sartiau. Saken er kommet opp for spansk høyesterett etter at kongen i fjor abdiserte og mistet sin rettslige immunitet. Den belgiske kvinnen har lenge hevdet hun er datter av den tidligere monarken og viser til en romanse som skal ha forgått mellom kongen og hennes mor under et ferieopphold på Solkysten i 1965, året før hun ble født. Kvinnen er en av to personer som har fremsatt påstand mot Juan Carlos om farskap. Den andre er en spanjol født i 1956. Sistnevnte sak er imidlertid avvist av høyesterett.

Spansk høyesterett åpnet i januar i år opp for en innledende prosess i farskapssaken mot den tidligere kongen med den begrunnelse at minstekravet til dokumentasjon anses for å være oppfylt. Det er med andre ord langt frem til en eventuell rettssak vil starte, om den i det hele tatt blir noe av.

Blant annet har den spanske statsadvokaten ennå ikke kommet med sin innsigelse, men har ventet på utspillet fra Juan Carlos´ advokater. Etter at påstanden om farskapet nå er anket av den tidligere kongen vil statsadvokaten komme med sin anbefaling i saken. Dersom den innledende prosessen går videre til rettssak risikerer den tidligere monarken både å måtte forklare seg i retten og bli avkrevd DNA-prøve.

Ett av punktene som skal vurderes er spriket i forklaringene mellom det som er kommet fra den saksøkende Ingrid Sartiau og det som fremgår av hennes mors offisielle forklaring til belgisk rettsvesen i 2012.

I den spanske avisen El Mundo refereres det til denne forklaringen der det heter at Liliane Sartiau skal ha møtt Juan Carlos for første gang på Solkysten i desember 1965. Der skal hun ha truffet det hun selv omtaler som en «mann på 31 år, svært høflig, kjekk, søt og ordentlig, med blå øyne». De to skal ha truffet hverandre på et diskotek og senere tilbrakt tre netter sammen på et luksushotell.

Dette stemmer bare delvis med det datteren Ingrid Sartiau selv har fortalt om saken. I følge hennes forklaring møttes moren og den tidligere kongen for første gang i Frankrike. Først etter noen år kom de sammen igjen på Solkysten. Dersom dette er riktig har moren ikke bare utelatt en viktig detalj i sin forklaring, men også løyet om hvor og når hun første gang traff kongen, skriver El Mundo.

Dette punktet anses som svært viktig fordi det nettopp er forklaringen til moren som danner grunnlaget for at høyesterett har åpnet for en farskapssak. Et annet moment som nok anses som mindre viktig men som også kan nevnes er at Juan Carlos ble født i 1938 og med andre ord ikke kan ha vært 31 år i 1965.

Les også: Kan bli dømt i farskapssak

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter