Hetebølge: Varmen i Alicante-provinsen stiger til over 40 grader

Publisert

Sommerens første hetebølge med Sahara-luft bryter ut med full styrke, og det statlige meteorologiske byrået (Aemet) har utstedt gult varsel for høye temperaturer i Alicante-provinsen. og tropenetter hvor temperaturen ikke faller under 20 grader på natten.

Søndag var årets varmeste dag i provinsen. Rekorden ble satt av l’Orxa, en kommune i regionen El Comtat, der det ble målt 40,2 grader celsius. Like bak fulgte Planes med 39,1 grader, Pego med 39 grader, Agres med 38,3 grader og Dénia med 36 grader, ifølge data fra Avamet-nettverket av værstasjoner.

Tropenetter

Prognosene spår også at minimumstemperaturen ikke vil falle under 20 grader langs kysten og i mange områder i innlandet før tidligst mot slutten av uken. Tropiske netter er på vei, noe som gjør det vanskelig å få sove.

Ifølge Jorge Olcina, direktør for klimatologilaboratoriet ved universitetet i Alicante, vil hetebølgen, som er den første i sommersesongen 2023, bli “ganske mild” på disse breddegradene, sammenlignet med den iberiske halvøyas sørlige og sentrale deler.

På Alicante-kysten vil maksimumstemperaturen ligge på rundt 31 grader, og i innlandet, spesielt i Alto Vinalopó, l’Alcoià og El Comtat, vil den ligge på rundt 35 grader.

“Verst blir de tropiske nettene med termometre i kyststripen som når opp til 25 grader i de tidlige timene tirsdag til onsdag og onsdag til torsdag. Nattemperaturene vil bli ledsaget av en luftfuktighet på 60 %, noe som vil øke varmefølelsen”, advarer Olcina.

Det skal bemerkes at med en temperatur på 24 grader og 60% luftfuktighet er vindavkjølingen i kystbyer som Alicante fire grader høyere, dvs. 28 grader i dette tilfellet.

Fra fredag vil situasjonen normaliseres og gjennomsnittstemperaturen synke med to grader. En liten lettelse etter noen dager med “ovn” der vi må søke tilflukt i vifter, ventilatorer og klimaanlegg.

Luft fra øst

Den antisykloniske situasjonen som landet opplever, har gitt plass til sommerens første hetebølge, som vil vare til torsdag. “Dette er starten på episoden, som et resultat av at en masse varm luft fra Nord-Afrika har kommet inn i landet, med klar himmel og kraftig solskinn som er typisk for denne tiden av året”, ifølge Aemet.

Til tross for dette skåner de østlige luftstrømmene provinsen for temperaturene som registreres i områder i Castilla-La Mancha og Andalucía, blant mange andre deler av den iberiske halvøy.

Frem til torsdag

I løpet av første halvdel av uken vil Alicante registrere verdier klart over normalen for denne tiden av året.

Episoden vil ta slutt på torsdag, når temperaturfallet blir generelt og temperaturene går tilbake til verdier som er typiske for slutten av juni.

Denne mandagen vil temperaturene synke noe i innlandet, men fortsatt ligge opp mot 35 grader mange steder, med lettskyet eller skyfri himmel og varierende vind på overflaten. I morgen, tirsdag, blir en dag uten vesentlig variasjon i forhold til i dag, med varme, lite skyer og høy solinnstråling.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter