Alicante: Korrupsjon ødelegger for IKEA-planer

Publisert

IKEA møter nye hindringer i Alicante. Den svenske møbelkjeden har i flere år ønsket å bygge et kjøpesenter i Rabasa-området utenfor sentrum av Alicante, men stoppes av korrupsjon og uenighet blant politikere i kommunen. Tirsdag 30. juli var det ny runde med diskusjon og avstemning uten resultat. Prosjektet er nok en gang satt på vent.

IKEA møter nye hindringer i Alicante. Den svenske møbelkjeden har i flere år ønsket å bygge et kjøpesenter i Rabasa-området utenfor sentrum av Alicante, men stoppes av korrupsjon og uenighet blant politikere i kommunen. Tirsdag 30. juli var det ny runde med diskusjon og avstemning uten resultat. Prosjektet er nok en gang satt på vent.

Problemene med utbygging i Rabasa har vært mange. Prosessen går helt tilbake til mars 2008 da utbyggeren Enrique Ortiz under uklare omstendigheter fikk i stand en avtale om bygging av 13.500 boliger i det aktuelle området. IKEA fikk innpass og skulle bygges på samme sted. Senere viste det seg at Ortiz´ prosjekt manglet tilfredsstillende løsninger for veiforbindelse og vanntilførsel, noe som gjorde at utbyggingen måtte utsettes.

Uregelmessigheter og korrupsjon
Prosjektet er stoppet en rekke ganger og har flere rettsavgjørelser mot seg. Tidligere i år bestemte høyesterett at utbyggingen nok en gang måtte utsettes. Problemet med vanntilførsel var ett av punktene som ble vektlagt. I tillegg ble tildelingen av oppdraget til Ortiz kjent ugyldig fordi anbudskonkurransen for prosjektet i sin tid ikke ble offentliggjort i EU, slik unionens regler om fri konkurranse tilsier. Da Ortiz vant kontrakten med firmaet Viviendas Sociales del Mediterráneo, var heller ikke solvensgarantien som kreves av firmaer i slike prosjekter oppfylt.

I tillegg har prosjektet vært hindret av PPs korrupsjonsskandaler. Da opposisjonspartiene under tirsdagens møte igjen stemte nei til prosjektet, var det delvis på grunn av mistanker om korrupsjon.
Forholdet inngår i den pågående straffesaken mot ordføreren i Alicante, Sonia Castedo (PP), som sammen med sin forgjenger Luis Díaz Alperi (PP) er tiltalt for å ha trikset med byggetillatelser og tilpasset planen for utbygging i Alicante etter entreprenørens Ortiz´ønsker.

Sier nei til prosjektet
Da opposisjonspartiet PSOE fikk vite at Ortiz ville komme til å tjene rundt 127 millioner euro på avtalen, ble prosjektet nedstemt. I følge avisen El Mundo skal Ortiz allerede ha innkassert 50 millioner av beløpet. Lederen for PSOE i Alicante, Gabriel Echávarri, mener at PPs korrupsjon risikerer å ødelegge for enhver potensiell investering i regionen. «Alt er tilsmusset» var de frustrerte ordene til partilederen tirsdag. PSOE understreker imidlertid at de ønsker IKEA velkommen til Alicante, men at det må skje på lovlig vis.

IKEA har på sin side ikke gitt opp ambisjonene om å realisere planene i Rabasa, et område de tidligere har karakterisert som ideelt for sin butikk. Da prosjektet var nytt mente butikkjedens representanter at et kjøpesenter i Alicante ville gi kommunen rundt to tusen nye arbeidsplasser. Det ble også anslått at hele femten millioner mennesker ville besøke varehuset i løpet av de fem første årene. IKEA har de siste årene investert flere milliarder euro på utbygging i Spania og har åpnet en rekke nye senter rundt omkring i landet. Per dags dato har selskapet 15 butikker i Spania.
 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter