Aldri sett noe liknende: 25 grader i vannet i oktober

Publisert

Middelhavet ligger to grader over normalen for denne tiden av året med et gjennomsnitt på 25 grader, med det sørlige området, som Torrevieja, som det varmeste punktet. Havtemperaturen gjør at det fortsatt er varme netter på mellom 18 og 20 grader i kystbyene.

Strendene i Benidorm og Torrevieja er fulle av solbadere som soler seg i sanden… og bader i vannet som om det var midt på sommeren. Ikke bare oppfordrer varmen folk til å ta seg en dukkert på et tidspunkt som ville vært utenkelig for noen år siden, men vanntemperaturen er som i juni eller september. Et forhold som ikke burde forekomme, og det er at havet er to grader høyere enn vanlig for disse datoene, og når 25 grader.

I turisthovedstaden bekrefter de ukentlige analysene utført av det kommunale laboratoriet i Benidorm at temperaturene har variert de siste årene. Ifølge statistikk har vannet de siste ti årene nesten alltid holdt samme temperatur i oktober måned.

I 2013 var gjennomsnittet for denne måneden 23,5 grader, et tall som ble gjentatt i 2014. I 2015 var gjennomsnittstemperaturen 22 grader, 23,2 i 2016, 22 grader igjen i 2017 og 23,5 grader i gjennomsnitt året etter. Sekvensen gjentas i 2019, mens den i 2020 falt til 19-20 grader. I 2021 og 2022 var det tilbake til et gjennomsnitt på 23,5 grader, frem til 2023, hvor allerede utførte analyser viser et gjennomsnitt på 25,3 grader. Til sammenligning var gjennomsnittet i juni i år 23,5.

For provinsen er gjennomsnitett på 25 grader nå i midten av oktober. Dette bekreftes av Jorge Olcina, professor i regional geografisk analyse og direktør for laboratoriet for klimatologi ved universitetet i Alicante:

– For øyeblikket er havet over 25 grader, noe som slett ikke er normalt for 20. oktober.

Ifølge eksperten er havet to grader over normalen. I tillegg er det sørlige området av Alicante, på strender som Torrevieja, det varmeste punktet på Costa Blanca med 26 grader.

Den nåværende situasjonen har sin opprinnelse for en tid tilbake: “Vi har hatt mange år med konstant oppvarming av Middelhavet, noe som til og med skaper bekymring utenfor kysten av Alicante eller hele regionen og Murcia”. Det er det som kalles “Balearene” og er det varmeste området i det vestlige Middelhavet, “det som påvirker Alicante”. At havet blir varmere “har vi merket i årevis”, og det skjer ikke bare i oktober måned.

For i juni kan det nå 24-25 grader, også varmere enn vanlig. Og denne varmen øker i juli og august med gjennomsnittstemperaturer på 27 og 28 grader, ifølge Olcina. Som en kuriositet kan det nevnes at i august 2023 nådde sjøvannet 28,9 grader i Benidorm; 29,1 på samme dato i 2019, ifølge statistikk fra det kommunale laboratoriet.

Det varme vannet i disse sommermånedene betyr også at “den akkumulerte varmen forlenges til oktober”. Og det etterlater bilder som de man ser i disse dager eller har sett i langhelgen i oktober i Benidorm og andre kystområder som Torrevieja: innbyggere og turister som bader som om det var sommer.

De som driver med vannsport, har også lagt merke til at havet er varmere på denne tiden av året: “Vi svømmer uten våtdrakt eller noe annet, og det er ikke normalt. Vi tenker ikke engang på å ta det på”, sier en bruker. “Vi går helt til bøyelinjen, og vannet er like varmt som om det var september. Du kan faktisk stå opp uten problemer. Hvis det hadde vært kaldt, ville du ikke klart det, og du ville følt den fysiske anstrengelsen.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter