Advarer mot leiebil-firmaer som driver systematisk svindel

Publisert

Mange spanske leiebil-firmaer driver med systematisk svindel av kundene. Det er konklusjonen i en undersøkelse fra forbrukerorganisasjonen WHICH? i Storbritannia. Skjulte betingelser i kontrakten og ekstrakostnader som det ikke er blitt opplyst om på forhånd er ting som går igjen. Rapporten får støtte hos den spanske forbrukerorganisasjonen Organización de Consumidores y Usuarios (OCU). Ferieøya Mallorca trekkes frem som eksempel, men problemet anses som generelt for hele Spania.

I undesøkelsen fra WHICH? som er foretatt i et utvalg på over 2.000 personer i Storbritannia svarer tre av fire at spurte at de enten ble “overrasket over” eller “mistenkelige” til prisen etter å ha leid bil i Spania. Utvalget skal være blant folk som har vært på ferie på Mallorca, men problemet anses som generelt. Måten den påståtte svindlingen foregår på er at firmaene lokker til seg kunder ved å tilby gode betingelser og lave priser i markedsføringen av bilene. Når kunden så ankommer landet og henvender seg til utleiekontoret på flyplassen har kostnadene for bilen de har reservert plutselig gått opp, noen ganger til det dobbelte av prisen.

Ekstra betaling for forsikring og drivstoff er blant forholdene som går igjen. Generelt handler det om skjulte betingelser i kontrakten og ekstrakostnader som det ikke er blitt opplyst om på forhånd.

Den spanske forbrukerorganisasjonen Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) støtter undersøkelsen. Sammene med WHICH? oppfordrer de nå bransjen til å være mer tydelige på hvilke regler for utleie de operere med i markedsføringen. Det samme mener bransjeorganisasjonen Agrupación Empresarial de Alquiler de Vehículos på Balearne (Aevab).

Sistnevnte reagerer spesielt på praksisen blant enkelte firmaer på Mallorca som driver en type forretningsdrift de mener er skadelig for ferieøyas rykte. Et annet problemene er at kundene som føler seg lurt gjerne ikke rapporterer om forholdet til spanske myndigheter. Aevab skal ha sagt fra om den uheldige praksisen til sentrale forbrukermyndigheter i Madrid, men har fått til svar at lite kan gjøres så lenge forholdene ikke anmeldes.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter