Adolfo Suárez (1932-2014)

Publisert

Den spanske politikeren og juristen Adolfo Suárez González er død 81 år gammel. Suárez var statsminister i Spania fra 1976 til 1981. Han spilte en sentral rolle i landets overgang til demokrati og regnes som en av forkjemperne for grunnloven av 1978. Adolfo Suárez døde søndag 23. mars etter lengre tids sykdom.

Suárez startet sin politiske karriere under Francisco Francos regime og var blant annet leder for den statlige radio- og fjernsynskanalen RTVE fra 1969 til 1973. Etter diktatorens død (1975) ble han i 1976 tildelt rollen som regjeringssjef av kong Juan Carlos I. Med sin fortid som medlem av falangistpartiet ble han sett på med skepsis av politikere fra både sentrum og venstresiden i politikken, og overrasket derfor mange da han la seg på en kompromissløs kurs mot frihet og demokrati. Han ledet reformarbeidet som gjorde politiske partier lovlige og ble i 1977 landets første folkevalgte statsminister (det første demokratiske valget i Spania siden 1936). Han ble senere gjenvalgt i 1979, men valgte å trekke seg i 1981 etter mistillit fra opposisjonen og generell politisk uro.

Suárez trakk seg fra det offentlige liv i 2003 som følge av Alzheimers sykdom. Helsetilstanden skal den siste tiden ha blitt betydelig svekket på grunn av sykdommen. Han ble lagt inn på sykehus med lungebetennelse fredag 21. mars og døde to dager senere.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter