Abortsaken: Full splittelse i PP

Publisert

Forslaget til ny og restriktiv abortlov skaper full splittelse i Partido Popular. Regjeringen la rett før jul frem et lovforslag som i teorien gjør slutt på kvinners rett til selvbestemt abort. Statsminister Mariano Rajoy (PP) var tidlig ute med å forsvare forslaget, men har etter det ikke villet snakke om saken. Nå har flere av partiets profilerte politikere signalisert at de er imot loven.

Den første i PP til åpent å kritisere loven var regionspresidenten i Extremadura, José Antonio Monago. I sin nyttårstale sa Monago at ingen kan ta fra en kvinne retten til å bli mor, men ingen bør heller pålegge henne å bli det. Uttalelsen ble umiddelbart møtt med kritikk av andre medlemmer av partiet som mente det var utidig av presidenten å ta opp saken i en tv-sendt nyttårstale.

Monago er imidlertid ikke den eneste av partiets medlemmer som er imot det nye lovforslaget. Flere av PPs ledere i forskjellige regioner og kommuner har de siste dagene meldt seg på i debatten, deriblant presidenten i regionen Galicia, Alberto Núñez Feijóo, og presidenten i Castilla og León, Juan Vicente Herrera.

Under partiets sentralstyremøte i Madrid onsdag 8. januar, foreslo også parlamentsmedlem og visepresident i Kongressen, Celia Villalobos (PP), at partiets representanter skulle stå fritt til å stemme hva de ville når saken kom opp til behandling i nasjonalforsamlingen.

Også opposisjonspartiet PSOE har foreslått det samme og sagt at stemmegivningen bør gjøres hemmelig. På den måten kan hver og én stemme slik de selv mener er riktig, uten å frykte reprimander. Partiet har også bedt justisminister Alberto Ruiz-Gallardón (bilde) om en begrunnelse for det nye lovforslaget.

PSOE mener en strengere abortlov ikke kommer til å bidra til lavere aborttall, men kun øke antallet skjulte aborter som skjer uten profesjonell medisinsk assistanse. Også andre opposisjonspartier i Kongressen, har varslet at de vil kjempe mot den nye loven.

Forslaget til nye abortlov ble vedtatt av regjeringen fredag 20. desember og skal stemmes over i parlamentet i løpet av de nærmeste månedene. Det nye lovforslaget gir kvinner rett til abort i kun to tilfeller. Det ene er hvis svangerskapet skyldes et overgrep. Det andre er der kvinnens fysiske eller psykiske helse er truet. Forslaget innebærer at PSOEs abortlov fra 2010 forsvinner, en lov som ga kvinner rett til selvbestemt abort inntil 14 uker inn i svangerskapet.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter