Abortlov setter Spania 30 år tilbake

Publisert

Partido Popular og regjeringen Rajoy har vedtatt et lovforslag som inneholder de strengeste reglene for abort i spansk demokratis historie. Lovforslaget innebærer slutten på selvbestemt abort. Dersom loven godkjennes i Kongressen vil kvinner i fremtiden kun ha rett til å avbryte svangerskapet i helt spesielle tilfeller som ved voldtekt eller når det er fare for kvinnens liv og helse.

Den nye abortloven innebærer at Spania går tilbake til reglene slik de var i årene 1985 til 2010, eller noe strengere enn dette skriver avisen El País. Det nye lovforslaget ble vedtatt av regjeringen fredag 20. desember og offentliggjort av justisminister Alberto Ruiz-Gallardón (bilde).

I følge justisministeren vil den nye loven kun tillate kvinnen abort i to tilfeller. Det ene er hvis svangerskapet skyldes et overgrep. Det andre er der kvinnens fysiske eller psykiske helse er truet. I sistnevnte tilfelle må det skaffes attest på at abort er nødvendig fra to forskjellige leger som ikke jobber på klinikken der inngrepet skal utføres. Unntakene gjelder frem til 22 uker inn i svangerskapet. Jenter under 18 år må ha samtykke fra foreldrene, en grense som siden 2010 har vært på 16 år. Også retten til å avbryte svangerskapet i tilfeller av alvorlige uregelmessigheter ved fosteret utgår.

Flere av opposisjonspartiene i Kongressen, blant annet PSOE, har varslet at de mobiliser til motstad når loven i løpet av de nærmeste månedene skal debatteres og stemmes over i Kongressen. Opposisjonen mener en strengere abortlov ikke kommer til å bidra til lavere aborttall, men kun øke antallet aborter som skjer i det skjulte uten profesjonell medisinsk assistanse.

Partido Popular er nært knyttet til den katolske kirken og har hele tiden vært imot loven som den forrige PSOE-regjeringen vedtok i 2010, som ga kvinner rett til selvbestemt abort. Ønsket om å endre loven var en av sakene partiet gikk til valg på i 2011.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter