8 av 10 stoler ikke på politikerne

Publisert

Hele 8 av 10 spanjoler er kritiske til den politiske situasjonen i landet. I følge en undersøkelse fra det sosiologiske forskningssenteret CIS karakteriserer over 80 prosent av de spurte forholdene som dårlige eller svært dårlige. Det samme gjelder for den økonomiske situasjonen der hele syv av ti stiller seg tvilende til at veksten i økonomien vil være stabil i tiden fremover. Den 26. juni skal velgerne avgi stemme i parlamentsvalget, det andre på seks måneder.

Spania har de siste tre årene vært i økonomisk vekst, men arbeidsledigheten er fremdeles på 20 prosent. Den 26. juni er det parlamentsvalg i landet, det andre i rekken etter at valget 20. desember i fjor ikke førte til noen regjeringsdannelse.

Å forhandle om et regjeringssamarbeid har vært nytt for landets politiske partier. Spania har i alle år nærmest vært et topartisystem med Partido Popular (PP) og PSOE. Etter valget i fjor var imidlertid hele fire partier tilnærmet like store (PP, PSOE, det nye sosialdemokratiske alternativet Podemos og sentrum-høyrepartiet Ciudadanos).

Den uvante politiske situasjonen har preget debattene i Kongressen, der løsningsorienterte innspill har vært overskygget av polemikk og intriger. Partilederne fra de fire største partiene klarte tross et uttalt ønske om å unngå nyvalg ikke å komme til enighet – hverken om mindretallsløsninger eller større allianser med flere partier.

Les også: Kong Felipe oppløser parlamentet

Det er likevel ikke samarbeidsproblemene hos de politiske partiene som oppgis som største årsak til den manglende tilliten. I undersøkelsen fra Centro de Investigaciones Sociológicas (CIS) presentert i avisen El País er det i stedet innsatsen for å gjøre noe med landets høye arbeidsledighet folk flest mener kunne vært bedre.

At rundt 20 prosent av yrkeskative spanjoler ikke er i jobb betegnes som landets klart største problem (44,2 prosent har dette som hovedproblem). Deretter kommer den generelle økonomiske situasjonen (22 prosent), etterfulgt av korrupsjon og bedrageri (16,5 prosent) og helse (10, 7 prosent). Undersøkelsen ble gjennomført i begynnelsen av mai i år da det ble klart at Spania måtte skrive ut nyvalg.

Les også: Nye Podemos nest størst i Spania


 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter