500.000 deltok i minnemarkering i Barcelona

Publisert

Rundt en halv million mennesker deltok lørdag 26. august i minnemarkeringen for de 15 drapsofrene etter terrorangrepene i Barcelona og Cambrils. Spanias konge Felipe VI og ledende politikere fra både Catalonia og Spania var med i markeringen. Først i toget gikk imidlertid representanter for politi- og ambulansetjenesten, drosje- og handelsstanden, hotellansatte og andre som hjalp folk etter terrorangrepet på Las Ramblas 17. august. Også naboer fra den populære gågaten var representert, alle samlet bak en hvit banner med påskriften «Jeg er ikke redd».

Plakater med «Nei til islamofobi» og «Det beste svaret er fred» var også fremtredende i demonstrasjonen.

 

No tinc por

“Jeg er ikke redd”, eller «No tinc por» og «No tengo miedo» som det heter på henholdsvis katalansk og spansk, er blitt det samlende budskapet etter terrorangrepet i Barcelona og Cambrils.

Den 17. august ble 13 mennesker drept da en varebil kjørte inn i folkemengden på gågaten Las Ramblas i Barcelona. Over hundre personer ble skadet i angrepet. Føreren av bilen drepte ytterligere en person i flukten fra åstedet.

Senere samme natt, den 18. august, ble en kvinne drept og flere skadet under et nytt forsøk på påkjørsler i byen Cambrils. Kvinnen døde etter å ha blitt stukket med kniv.

Les om terrorangrepet i Barcelona og Cambrils: Føreren i Barcelona-angrepet skutt og drept


500.000 mennesker

I følge politiet skal rundt en halv million mennesker ha deltatt i minnemarkeringen lørdag 26. august. Blant deltageren var den katalanske regionspresidenten Carles Puigdemont, ordføreren i Barcelona Ada Colau, Spanias konge Felipe VI og Spanias statsminister Mariano Rajoy.

Først i toget gikk imidlertid representanter for politi- og ambulansetjenesten, drosje- og handelstanden, hotellansatte og andre som hjalp folk etter terrorangrepet. Også naboer fra Las Ramblas var representert, alle samlet bak en hvit banner med påskriften «Jeg er ikke redd».


Reaksjoner på kongelig deltagelse

Kong Felipes deltakelse i markeringen ble av spansk aviser omtalt som historisk. Aldri tidligere skal en spansk konge ha deltatt i en demonstrasjon med folket.

Deltagelsen ble imidlertid av enkelte brukt til å ytre politiske budskap om Spanias rolle i våpenindustri og handel, med plakater som «Felipe, den som ønsker fred driver ikke med salg av våpen».

I tillegg hadde enkelte katalanske separatistpartier og organisasjoner valgt å avstå fra å delta i minnemarkeringen og heller holde en egen markeringer tidligere på dagen.

Dette preget dekningen av demonstrasjonen i spansk media, blant annet hos avisen El País som hadde overskriften “Uavhengighetsbevegelsen boikotter den forente marsjen i Barcelona” («El independentismo boicotea la marcha unitaria de Barcelona»).


Nei til islamofobi

Det var imidlertid samling om et felles budskap som preget den katalanske hovedstaden lørdag 26. august.

Katalanere og spanjoler lar seg ikke skremme av terror; No tinc por. No tengo miedo (Jeg er ikke redd). Ei heller var demonstrantene villige til å la terroristenes forstyrrede tanker og handlinger endre synet på muslimer eller islam: No a la islamofobia (Nei til islamofobi). 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter