5 år siden protestbevegelsen 15-M

Publisert

Søndag 15. mai er det fem år siden starten på protestbevegelsen 15-M. Dagen feires med store markeringer over hele Spania. Alle de største byene deltar, ikke minst hovedstaden Madrid med Puerta del Sol-plassen der det hele startet i 2011. 15-M førte til historiske endringer i spansk politikk og regnes som opphavet til det nye partiet Podemos. Bevegelsen ønsker imidlertid ikke å assosieres med politiske partier og har bedt den nye koalisjonen Unidos Podemos om ikke å slå politisk mynt på jubileet.

15. mai-bevegelsen, også kalt De indignerte (Los Indignados), startet som en protest mot den økonomiske politikken i Spania etter finanskrisen. Tusenvis av mennesker tok til gatene i protest mot et markedsstyrt samfunn preget av kutt i velferdstilbudene, høy arbeidsledighet, husutkastelser, politisk korrupsjon og mangel på demokrati.

Les også: Sensasjonen Podemos

Det hele startet ved Puerta del Sol-plassen i Madrid der et førtitalls demonstranter etter markeringen 15. mai 2011 besluttet å bli værende ved plassen.

Dagen etter ble demonstrantene fjernet av politiet. Den 17. mai var imidlertid 10.000 mennesker tilbake og befestet plassen med telt og stands. Liknende aksjoner ble gjennomført i en rekke spanske byer der plasser og torg ble okkupert i flere uker.

15-M-protestene var en reaksjon mot både det spanske arbeiderpartiet PSOE som den gang satt i regjering og dagens konservative regjeringsparti Partido Popular. Det ble protestert mot mangelen på demokrati og deling av makten i Spania som dette topartisystemet representerte. Demonstrasjonene som ble arrangert av plattformen Democracia real YA var også en reaksjon på bankenes og det private næringslivets sterke innflytelsen på den økonomiske politikken i landet.

Les også: Nytt valgsamarbeid på venstresiden

 

 

 

 

 

 

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter