3,5 millioner jøder kan bli spanske

Publisert

Spania har i likhet med mange andre europeiske land en mørk fortid der jøder ble forfulgt og jagd ut av landet. I Spania skjedde dette på ordre av kongeparet Isabella I og Ferdinand II i 1492. Etterkommerne til de bortviste familiene kan imidlertid snart bli tilbudt spansk nasjonalitet. Det vil si rundt 3,5 millioner såkalte «sefardiske jøder», jøder med opprinnelse fra Den iberiske halvøy. Et lovforslag som gjør dette mulig skal nå til behandling i det spanske parlamentet.

Jødene som holdt til i Spania for over fem hundre år siden ble utvist av landet i forbindelse med gjenerobringen av Spania fra maurerne. Det fryktede kongeparet Isabella I og Ferdinand II, også kjent som «De katolske monarker», tvang kristendommen gjennom og krevde at den skulle være eneste religion i Spania. Muslimene var beseiret og alle som ikke bekjente seg til den kristne tro og lære måtte dra, jødene inkludert.

Regjeringen Rajoy (PP) har nå tatt første skritt i prosessen med å få en lov gjennom som skal gjenopprette historien. Tilbudet om spansk nasjonalitet skal gis til alle jøder som kan dokumentere at deres forfedre var fra Spania fra tiden før 1492. Antallet jøder som på denne måten kan «få tilbake» sin spanske nasjonalitet er estimert til 3,5 millioner. Det skal ikke være noe krav at nye statsborgere må si fra seg andre nasjonaliteter de måtte ha, noe som gjør tilbudet attraktivt for mange.

Nyheten om den nye loven har allerede ført til interesse fra jøder verden over. Flere israelske aviser skal ha skrevet om saken, blant annet avisen Yedioth Ahronoth som har trykket en liste over 5.200 jødiske etternavn som stammer fra familier i Spania og Portugal. Mange sefardiske jøder snakker fremdeles en type blandingsspråk (jødespansk) med innslag av spansk og andre iberiske språk som portugisisk, asturiansk og katalansk.

Arven etter forfedrene og den sefardiske kulturen skal være godt bevart hos familiene i generasjoner. Enkelte etterkommere skal også ha klart å ta vare på nøkkelen til huset der forfedrene en gang bodde. Men selv om nyheten om det spanske lovforslaget har skapt entusiasme hos mange, er det fremdeles for tidlig å feire ny nasjonalitet. Regjeringen vedtok fredag 7. februar et såkalt «forprosjekt» til loven. I følge avisen El País vil lovbehandlingen ta tid. En ny lov, dersom den blir vedtatt i parlamentet, vil sannsynligvis ikke være klar før om flere måneder.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter