25 år siden Salvador Dalís død

Publisert

Den 23. januar er det 25 år siden den verdenskjente kunstneren Salvador Dalí døde. Med sine 84 år og svært omfattende produksjon rakk den spanske maleren å bli en av vår tids mest kjente kunstnere. Samtidig var han også en kontroversiell figur med sin eksentriske og opphøyde stil og sine uklare politiske holdninger. Et kvart århundre etter hans bortgang er arven etter Dalí fremdeles gjenstand for diskusjon.

Salvador Dalí regnes som en av de største kunstnerne i det tyvende århundre. Spesielt har hans malerier og hans nøyaktige og naturalistiske stil kombinert med bisarre uttrykk og elementer fra drømmeverden gjort hans motiver til noen av de mest reproduserte verkene i verden. Men i likhet med andre store kunstnere er Dalí også kontroversiell. Hans tilsynelatende aksept av tidligere diktator Francisco Franco og det gamle regimet har skapt tvil rundt hans person både i og utenfor Spania.

Etter Den spanske borgerkrigen og Den annen verdenskrig valgte Dalí i motsetning til mange kunstnere som levde i eksil å reise hjem og bosette seg i Spania. Han skal ha uttrykt sympati med Franco og møtt ham ved flere anledninger. Han skal også ha påtatt seg oppgaven med å male et portrett av diktatorens barnebarn Carmen Martínez-Bordiú.

Den kontroversielle forbindelsen til fortiden og hans grenseløse person gjør at mange enten velger kunstneren bort eller skaper et skille mellom Dalí som kunstner og Dalí som person. Som kunstner er han regnet som svært innflytelsesrik og håndtverksmessig dyktig, med nøyaktige naturalistiske gjengivelser og en avansert behandling av farger, lys og mørke. Han var også vitenskapelig opptatt og brukte blant annet instrumenter til å inkorporere optiske illusjoner og effekter i sine arbeider. Ved siden av grandiose malerier og grafiske arbeider lagde han skulpturer og smykker og utforsket andre medier som film og fotografi.

Salvador Dalí er kanskje mest kjent som representant for surrealismen som tok form på 1920-tallet. Hans mest kjente motiv regnes for å være «La persistencia de la memoria» (Minnenes utholdenhet) fra 1931 der han introduserer de smeltende klokkeskivene forstått som et symbol på det relative i tid og rom. Maleriet ble senere sett på som en slags tolkning av Albert Einsteins relativitetsteori. Konfrontert med smmenlikningen skal imidlertid Dalí ha sagt at motivet ikke var inspirert av relativitetsteorien, men var resultat av surrealistens persepsjon av en Camembert ost som smelter i solen.

Salvador Dalí ble født i Figueres i Girona-provinsen nord i Catalonia den 11. mai 1904, hvor han også døde 23. januar 1989 i en alder av 84 år. I Figueres ligger også det gamle teateret som han og hans kone Gala overtok og gjorde om til museum, offisielt åpnet i 1974 og i dag kjent som Teatro-Museo Dalí.

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter