20 betjenter tiltalt for politivold

Publisert

Til sammen tjue betjenter fra politiet i Valencia er tiltalt for overdreven voldsbruk mot demonstranter under generalstreiken 14. november 2012. Betjentene skal ha deltatt i en aksjon mot studenter der det ble slått med køller og der en rekke personer kom til skade. Tjuetre personer ble arrestert, flere av dem mindreårige. Saken er en av flere som de siste årene er blitt anmeldt i Spania.

Under generalstreiken i 14. november 2012 gjennomførte politiet en rekke aksjoner mot demonstrerende studenter i regionshovedstaden Valencia. Årsaken til protestene var de store kuttene innen utdanning som Partido Popular og regjeringen Rajoy var i ferd med å gjennomføre. I ettertid ble det klart at politiets aksjon med bruk av køller og massearrestasjoner ikke stod i forhold til studentenes protester.

Under rettssaken som nå starter i Valencia var det i utgangspunktet rettet anklager mot seks til syv betjenter, en antall som senere er økt fordi ingen av de involverte ønsker å stå frem. Agentene hadde på den aktuelle dagen trosset reglementet og fjernet tjenestenumrene fra uniformene sine. De kunne derfor ikke identifiseres. Fordi ingen av betjentene har ønsket å avsløre hvem som skal ha slått med køller og forvoldt skade på studentene, har dommeren ikke hatt annet valg enn å tiltale samtlige personer som var involvert i den aktuelle episoden – nærmere bestemt tjue politibetjenter. I tiltalebeslutningen heter det at betjentene slo demonstrantene med køller «tilsynelatende uten grunn».

Politivoldsaken i Valencia er bare en av flere som de siste årene er anmeldt i Spania. Spanske myndigheter har en rekke ganger mottatt kritikk fra Amnesty International for overdreven maktbruk mot demonstranter. Organisasjonen mener politiet brukes til å skremme folk fra å protestere og delta i demonstrasjoner. Det sees derfor med bekymring på at regjeringen Rajoy nylig vedtok en ny ordenslov som gir politiet enda friere tøyler og der bøtelegging av demonstranter skal brukes hyppigere og bøtene heves.

Les også:

13-åring slått ned av politiet

Ytringsfriheten truet i Spania

Spania tilbake til «politistaten»

Foto: En av politiets aksjoner i Valencia 14. november 2012 ,Youtube (stillbilde).

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter