2.000 kommuner har flere pensjonister enn arbeidende

Publisert

Spania har et stort demografisk problem. Befolkningens alder øker, antallet pensjonister øker mens antallet arbeidere og barn går ned. «Forgubbingen» er spesielt synlig i småbyer og landsbyer preget av stor fraflytting. Nesten 2000 kommuner har nå flere som hever pensjon enn folk som arbeider.

I innlandsbyen Tarbena, en drøy halvtime fra Alfaz del Pi, hver 107 innbyggere pensjon. Bare 115 har arbeide i kommunen med hvor det er registrert 640 innbyggere. Lenger inne i landet er situasjonen enda verre. Jobbene er å finne langs kysten og i storbyene. I Alfaz del Pi hever 1163 innbyggere pensjon mens 5843 er i jobb av totalt 18.394 innbyggere. Torrevieja har 7.128 som mottar pensjon fra den spanske staten mens 20.403 er i jobb av totalt 83.252 innbyggere. Marbella har 10.704 spanske pensjons-mottakere og 66.736 i jobb av 141.172 innbyggere. I Fuengirola jobber 22.179 personer og 5.648 hever pensjon av 74.929 innbyggere.

Verst er det i innlandet i hvor det er et utall småbyer hvor det ofte er en arbeider pr tre pensjonister.

Situasjonen illustrerer også den økonomiske belastningen dette fører med seg. Spanske pensjoner er i Europeisk sammenheng relativt lave, men sett i sammenheng med hva folk har betalt inn til pensjonskassen og hva dagens arbeidere betaler inn i systemet er det vanskelig å argumentere for høyere pensjoner.

Spanjolene har lenge fått få barn samtidig som befolkningen alder i snitt øker. Innvandring har i perioder bremset på den negative utviklingen men ikke nok til at det er tilstrekkelig antall arbeidere pr pensjons-mottaker.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter