13 år med planer og ingen løsning

Publisert

Allerede i 2002 annonserte IKEA planene om å bygge et varehus i Alicante. Butikken skulle bli den svenske møbelkjedens første på Costa Blanca. Politisk rot, korrupsjon og uregelmessigheter hos lokale aktører har imidlertid ført til gjentatte utsettelser. Tretten år senere er byggearbeidene ennå ikke i gang og prosjektet er mer usikkert enn noensinne.

I følge Alicante-avisen Información ønsker IKEA å inngå i et større prosjekt der det også skal bygges et stort kjøpesenter på samme sted. Den nye kommuneledelsen i Alicante vil på sin side kun ha IKEA og ikke kjøpesenteret.

At IKEA-prosjektet på et tidspunkt var innlemmet i en enda større plan med 13.000 boliger har ikke gjort prosessen enklere. Den såkalte Rabasa-planen (etter området Rabasa der utbyggingen skulle skje) er senere kjent ugyldig av spanske domstoler. Prosjektet var heller ikke populært hos miljøvernere som mente verneverdig natur stod på spill. I tillegg er mannen bak utbyggingen, entreprenøren Enrique Ortiz, tiltalt for korrupsjon knyttet til prosjektet. Partido Populars tidligere ordfører i Alicante og venn av Ortiz, Sonia Castedo, er medtiltalt i saken.

Les også: Hver femte euro går til korrupsjonstiltalt utbygger

Den nye kommuneledelsen i Alicante (PSOE, Guanyar y Compromís) vil at svenskene skal nøye seg med et vanlig varehus og skrinlegge resten av planene. Gjør de det vil man lettere kunne finne en ny tomt som raskt kan godkjennes slik at utbyggingen kan komme i gang. Med seg på laget har de handelsstanden i Alicante som mener et makrosenter ved siden av IKEA vil bety kroken på døren for lokale forretninger.

Så langt har imidlertid IKEA ikke villet gi slipp på den opprinnelige planen, men setter som betingelse at makrosenteret også bygges. Kommunen har på sin side ikke kommet med alternative løsninger. Dermed står prosjektet på stedet hvil, tretten år etter at det hele begynte.

 

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter