12-åring tillatt «kjønnsskifte»

Publisert

En 12-åring fra Elda i Alicante er tillatt endring av navn fra gutt til jente i offisielle papirer. Normalt må transseksuelle barn og deres familier vente lenger før både navneendring og endring av kjønn kan tillates. Ved hjelp av en kjennelse fra en dommer i Elda fikk imidlertid jentas familie nylig rett til å endre personopplysningene ved byens folkeregister. Jenta er den yngste noensinne i Comunidad Valenciana som tillates navneendring.

Familien til jenta fra Elda har imidlertid ikke fått tillatelse til å endre kjønnet i registrene. Der står det fremdeles «M» for mann (masculino). I følge spansk lov må en person som formelt skal endre kjønn være 18 år og ha gjennomgått minst to hormonbehandlinger, opplyser avisen Información. Navneendring er likevel av stor betydning fordi navnet som nå står i offisielle papirer og identifikasjon (DNI) samsvarer med utseendet.

I alle situasjoner der legitimasjon kreves, det være seg postkontoret, banken eller ved et legebesøk, vil et manglende samsvar mellom navn og kjønn kunne skape problemer. I enkelte tilfeller må transseksuelle gjennom en intimiderende runde med spørsmål og risikerer i enkelte tilfeller å bli avvist.

Holdningen til transseksuelle i Spania er i endring. Det finnes imidlertid eksempler på at konservative krefter spesielt innen den katolske kirke ennå ikke er villige til akseptere alle identiteter. Nylig ble en transseksuell kvinne avvist som fadder under en barnedåp i Cadiz i Andalucia. Årsaken skal ha vært at vedkommende så ut som en kvinne, men stod registrert som mann i offisielle papirer. Avgjørelsen ble senere omgjort slik at kvinnen likevel fikk bli fadder.

Les også: Transseksuell fadder avvist av biskop

Foreningen for legning og identitet i Spania (Fundación para la Identidad de Género) estimerer at 1 av 10.000 personer som er født menn er transseksuelle kvinner og at 1 av 30.000 personer som er født kvinner er transseksuelle menn.

 

 

 

 

 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter