11 arrestert, 260 000 liter falsk olivenolje beslaglagt

Publisert

Flere relaterte nyheter

Spanske Guardia Civil har i samarbeid med italienske Carabinieri og Europol foretatt 11 arrestasjoner og beslaglagt over 260 000 liter olivenolje som er “uegnet til konsum”, opplyser de tre politimyndighetene i en uttalelse.

I en koordinert aksjon i november gjennomførte spanske og italienske politimyndigheter ransakinger på ulike steder. Rundt Ciudad Real i Spania ble 11 mistenkte pågrepet og 12 fat med 260 000 liter “forfalsket olje” beslaglagt, heter det i uttalelsen. Betjentene beslagla også fire biler og 91 000 euro i kontanter, samt digitale og fysiske bevis som faktureringsdokumenter og e-poster.

I de italienske regionene Sicilia og Toscana inspiserte etterforskerne tre oljefabrikker som mistenkes for å være involvert i den ulovlige praksisen. Det ble innhentet flere skattedokumenter og kundelister, samlet inn oljeprøver, og ett selskap ble ilagt sanksjoner for uregelmessig merking av produktene sine. Europol sendte en spesialist med et mobilt kontor til Spania, noe som gjorde det mulig å foreta raske kryssjekker mot Europols databaser.

I matbedrageri-operasjonen avdekket etterforskerne at de kriminelle brukte såkalt “lampante-olje”, en variant av olivenolje av lavere kvalitet, til å fortynne produktet. Lampante-olivenolje kjennetegnes av “forhøyet surhetsgrad, en uønsket smak og en utpreget ubehagelig lukt, noe som gjør den uegnet til konsum”, opplyser politiet. Selve begrepet “lampante” stammer fra den historiske bruken som brensel i oljelamper.

En blanding av ulike faktorer, som den generelle prisveksten, redusert olivenoljeproduksjon og økende etterspørsel, har skapt en perfekt grobunn for falske produsenter.

Ved å blande olivenolje av forbrukerkvalitet med alternativer av lavere kvalitet kan de kriminelle tilby konkurransedyktige priser og samtidig komme inn i lovlige forsyningskjeder, opplyser politiet. Denne ulovlige praksisen kan ikke bare utgjøre en folkehelserisiko, men også undergrave forbrukernes tillit og dermed få ytterligere økonomiske konsekvenser, heter det i uttalelsen.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...