Unge Høyre om skolepolitikk

Publisert

Nyetablerte «Spania Unge Høyre» vil fokusere på norsk skolepolitikk i utlandet. De mener at låne-og stipendordningene er for dårlige. I tillegg ønsker de flere linjevalg på norsk videregående i Spania.

Nyetablerte «Spania Unge Høyre» vil fokusere på norsk skolepolitikk i utlandet. De mener at låne-og stipendordningene er for dårlige. I tillegg ønsker de flere linjevalg på norsk videregående i Spania.

Unge Høyre ble startet i september og initiativtaker er Nathalie Haarberg (18) som er elev på norsk skole i Alfaz del Pi. Lokallaget  har tilsammen 19 medlemmer og er i ferd med å etablere et styre.

-Vi skal deretter skrive en resulusjon til Unge Høyre i Norge slik at landsstyret kan se gjennom våre saker. Skole- og utdanning er et aktuelt tema for oss som bor her.

-Elever på videregående her får hverken stipend eller lån.  Dette fjernet de rød-grønne helt bevisst. Vi ønsker en endring her!

– Dere er priviligerte som får gå på privat skole i Spania mens det finnes offentlige spanske alternativer. Er det da riktig at norske skattebetalere skal betale for dette valget?

-Unge Høyre mener at det er urettferdig at norske elever ved en norsk skole her ikke har samme rettigheter [Som i Norge, red. anm.]. Vi er også nordmenn!

-Har vi behov for norsk skole her når man kan velge den spanske offentlige, som også er gratis? Innvandrere i Norge har da ikke egne skoler?

-Mange er her grunnet helsen. I mitt eget tilfelle hadde jeg stort skolefravær. Jeg er ikke alene om det. I tillegg får vi norsk vitnemål som er viktig når vi skal søke oss inn på høgskoler og universitet i Norge.

Nathalie, som nå går på videregående skole ved DNSCB, har også gått på grunnskolen her. Hun mener seg allikevel godt intergrert fordi hun har flere spanske venner.

-Hvor mange timer i uka lærer dere spansk?

-Vi har fire timer spanskundervisning i uka.

-Hva vet du om den spanske skolen?

-Jeg har hørt at den kan være veldig røft miljø og at klassene er store. Jeg har hørt om dumping om man ikke henger med. Dette opplever man ikke ved norske skoler enten skolen er her eller i Norge.

Nathalie begynte å interessere seg for politikk i 8.klasse og forteller at engasjementet bare har økt.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet og følg oss på Facebook!

Flere relaterte nyheter