Tekst og foto Per Arne Skramstad
Ikke alle nordmenn i Spania bruker tiden bare på soling og ”cerveza”. Den myten avlives hver eneste fredag i Torrevieja, da mer enn tretti sprekinger samler seg til fjelltur utenfor den norske sjømannskirken. De norske ”fjellgeitene” satser på et aktivt pensjonistliv med helsa i fokus.
Tekst og foto Per Arne Skramstad
Ikke alle nordmenn i Spania bruker tiden bare på soling og ”cerveza”. Den myten avlives hver eneste fredag i Torrevieja, da mer enn tretti sprekinger samler seg til fjelltur utenfor den norske sjømannskirken. De norske ”fjellgeitene” satser på et aktivt pensjonistliv med helsa i fokus.
– Vi gjør det fordi vi vil ta vare på oss selv og holde kroppen i trim. Men vi gjør det like mye for å oppleve den fantastiske spanske naturen. Fjellene er ville og forrevne, men det er massevis av flotte turstier på kryss og tvers. Her har den norske turistforeningen noe å lære, mener John Karlstad – han er selve ildsjelen bak fjellturene i Torrevieja.
I sju år har fjelltur-folket møtt fram til fem-seks timers tur, ofte i tøft terreng med høydeforskjeller opptil 6-700 meter. Noen kommer og noen går, men den harde kjernen i fjellturopplegget går nærmest uansett vær og føre. Det er ytterst sjelden fredagsturen blir avlyst, da må det storme og regne helt abnormt.
Torrevieja blir på folkemunne i Norge kalt ”Torvika” på grunn av de mange nordmennene som tilbringer vintermånedene her nede. Det norske innslaget er nok heller beskjedent i forhold til det britiske og tyske, men det er mange norske aktiviteter og et sosialt miljø uten sidestykke i hjemlandet.
De tøffeste er med på fjellturene. Hver fredag morgen klokka ni er det samling utenfor kirken, og transport i privatbiler ut til stadig nye utfordringer. De samme rutene gås vår og høst, men det er stor variasjon i terreng og framkommelighet.
– Det var høsten 2003 jeg begynte å se etter muligheter for å gå fjellturer her nede, forteller John Karlstad, egentlig østfolding. Han fikk med seg trønderen Åge Helmersen, som har bodd fast i Spania de siste ti årene. De allierte seg med spanjolen Adolfo, som var kjentmann i fjellene i Alicante-området. Det ble invitert til informasjonsmøte og den første prøveturen ble lagt til Volcadon. De som hadde sett bilder og fått invitasjonen fant snart ut at dette var en glimrende måte å trimme kroppen på – og samtidig oppleve flott natur.
– Vi begynte å gå hver søndag, men siden dette kolliderte med kirkens tilbud tok vi en prat og fikk til en samordning. Dermed ble fjellturene en del av sjømannskirkens offisielle aktivitetsprogram.
Nordmenn liker å holde seg i form, turtilbudet samlet snart nærmere førti aktive gåere. Fjellturene ble mer og mer organiserte, men selv etter sju år er det verken styre eller formell ansvarsfordeling. Sammen med Arne Leander Larsen og Jørgen Løvland sørger Åge Helmersen og John Karlstad for å ta ansvar for hver sine turer hver sesong.
Fjellturer i tøft terreng hjelper på formen, det er de ivrige ”fjellgeitene” i Torrevieja levende bevis på.
– Vi har flere års erfaring med flere titalls personer, og vi har sett at folk blir i bedre og bedre form. For mange er det en stor utfordring å henge med sprekingene, noen lar det bli med ett eneste forsøk. Mens andre klyver opp bratte fjellsider raskere og lettere for hver eneste uke, fastslår John Karlstad.
– Jeg merker det straks jeg er borte noen uker og kommer tilbake. Da blir det tungt i begynnelsen.
Fjellturene i området rundt Torrevieja går som oftest en times biltur unna. Bilene fylles opp, kompiskjøring er noe av det viktige for det sosiale miljøet. Selve fjellturen er på 8-10 kilometer, i terreng med høyde forskjeller på oppimot 6-700 meter. Noen ganger er det ekstra utfordringer å forsere for de som vil klatre opp på enda høyere topper – mens resten nyter sin medbrakte niste i et helt spesielt turmiljø. På fjelltur er alle på fornavn.