Torrevieja: Ferieprest i Spania

Publisert

Georg Jokstad er til daglig marineprest på Håkonsvern i Bergen. Når sommeren nærmer seg, prøver Georg og Gunnvi Jokstad å finne seg sommerjobber i Syden.

Bergensk sommer er sjelden noe å skrive hjem om. For andre gang bestyrer Georg Jokstad sjømannskirken i Torrevieja i sommerferien.

Det vil si at han har ansvaret som daglig leder av kirken, og stort sett ellers vier brudepar.

Georg Jokstad er til daglig marineprest på Håkonsvern i Bergen. Når sommeren nærmer seg, prøver Georg og Gunnvi Jokstad å finne seg sommerjobber i Syden.

Bergensk sommer er sjelden noe å skrive hjem om. For andre gang bestyrer Georg Jokstad sjømannskirken i Torrevieja i sommerferien.

Det vil si at han har ansvaret som daglig leder av kirken, og stort sett ellers vier brudepar.

– Ferie er å gjøre noe annet enn man ellers holder på med. Siden jeg ikke er noen strandløve, men gjerne liker å oppholde meg der det er godt og varmt, er vikarprest i Sjømannskirken veldig hyggelig å være om sommeren.Vi var her også for to år siden. Ellers har kona mi, Gunnvi og jeg tjenestegjort i Sjømannskirken i til sammen 15 år tidligere. Både i Liverpool, Miami og Brüssel, opplyser Georg Jokstad.

Høysesong for bryllup

Spaniaposten har avtale om et intervju mellom en brudesamtale og en vielse. Sommeren er høysesong for brylluper, og Jokstad har 11 vielser på blokka mens han skal være i Torrevieja i sine fem tildelte uker.

– Så etter fem uker er det tilbake til Håkonsvern?

– Vi tar med oss en ukes cruise i Østersjøen i etterkant av Spania-oppholdet. Sterkt å anbefale for alle og enhver. Etter det regner vi med at batteriene er fulladede, og vi er klare for nok en våt og kald vinter i Bergen, humrer Jokstad.

Klar for heltidsjobb

Feriepresten er 58 år. Om to år pensjoneres han fra Forsvaret. Mange ville sikkert ha tatt i mot pensjonisttilværelsen med stor glede, for å kunne dyrke andre interesser mens man fortsatt er ung og sprek. For Jokstad er det ikke slik.

– Om to år er vi igjen klare for heltidstjeneste i Sjømannskirken. Der er pensjonsalderen 67 år, så vi håper på mange gode år der fortsatt, før vi pensjonerer oss for alvor. Det blir fint å avslutte yrkeskarrieren et sted under sydligere breddegrader. Det er for tidlig ennå å si hvor det kan bli. Å jobbe i en sjømannskirke er både hyggelig og meningsfullt. Vi skal være et hjem borte fra hjemmet, og foruten å vie mennesker, har vi omsorg for de som trenger diakonal hjelp. Som prest hjelper jeg egentlig mennesker med tro og liv, for å oppsummere det kort, sier Georg Jokstad. I tillegg til vanlige presteoppgaver på Håkonsvern, underviser Jokstad i etikk. Det etiske perspektivet er viktig når man er i krig eller konflikt med et annet land, mener Jokstad. Som med bilen… Arbeidskapasiteten er stor hos ekteparet Jokstad. Gunnvi er høyskolelektor på lærerhøyskolen i Bergen. I tillegg er hun med og holder samlivskurs for ansatte i Forsvaret sammen med sin mann.

– Jeg bruker å sammenligne behovet for service i samlivet med bilhold. Vi tenker aldri på å la motoren skure og gå hvis oljelampen lyser, gjør vi vel? Enn si om vi mistenker at bremsene ikke fungerer, eller noe annet. De samme faresignalene har vi lett for å overse i samlivet med vår kjære. Det er dette vi tar opp på samlivskursene. Hvordan få i gang den gode samtalen som gjør at vi stadig er klar over hvordan den andre har det i forhold til meg, forklarer Jokstad.

Trivelig i Torrevieja

Men nå får samlivskurs og sjøkadetter vente. Nå er det sommermenigheten i Torrevieja som gjelder.

– Det er veldig trivelig å være akkurat her i Torrevieja. Det er en godt organisert og veldrevet sjømannskirke. Vi holder gudstjenester hver søndag og er til stede for de som ønsker å slå av en prat eller lese norske aviser eller rett og slett ta seg en vaffel i vår skyggefulle hage, sier sommervikarprest Georg Jokstad.

 


Av Solveig

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter