Petanca i Sjømannskirken – ”Kule-Kjell”er sjefen

Publisert

Petanca vinner stadig nye venner, også på Sjømannskirken i Torrevieja. Kirken har fem flotte baner, og disse er fulle av spillere hver tirsdag. Sjefen både for banene og spillet er Kjell Tenevoll – ”Kule-Kjell”.

Navnet med dobbelt betydning er hentet fra den norske spesialklubben for petanca i Torrevieja – ”Kule venner”. Der er Kjell Tenevoll et meget aktivt medlem. Han er med i serier og store turneringer. Men bomme – det gjør han som andre.

Petanca vinner stadig nye venner, også på Sjømannskirken i Torrevieja. Kirken har fem flotte baner, og disse er fulle av spillere hver tirsdag. Sjefen både for banene og spillet er Kjell Tenevoll – ”Kule-Kjell”.

Navnet med dobbelt betydning er hentet fra den norske spesialklubben for petanca i Torrevieja – ”Kule venner”. Der er Kjell Tenevoll et meget aktivt medlem. Han er med i serier og store turneringer. Men bomme – det gjør han som andre.

– Det er ingen som kan treffe hver gang, uansett hvor mye de trener. Men du kan bli ganske god og treffsikker, mener Kjell Tenevoll. Selv er han kjent for sine knallharde klinkinger av motstandernes kuler. – Du har noen gode og andre litt dårligere dager i dette spillet. Det handler nok først og fremst om hvor engasjert du er akkurat der og da. Konsentrasjonen er helt avgjørende.

– Det er rundt 250 aktive norske petanca-spillere i Torrevieja-området. Noen av de ivrigste er med i ”Kule venner”, som nå har rundt tjue medlemmer. Da Sjømannskirken i Torrevieja ble bygget for vel fem år siden var det presten selv som tok initiativet til å bygge petancabaner på området.
Kjell Tenevoll fikk oppdraget med å planlegge og anlegge banene, som er noen av de aller beste. Når du har spilt på Sjømannskirken blir de fleste andre petanca-baner dårlige.

– Det var svenskene som først lærte meg dette spillet. Jeg meldte meg på et kurs i San Luis allerede i 1993, forteller Kjell Tenevoll. Siden har han fått mange med seg i en sport som blir stadig mer populær. I Torrevieja er 14 land representert, alle spiller i Costa Blanca liga.  På tre år har ligaen vokst fra 18 lag til dagens 42 i sju divisjoner.  

Kule-snobberi?
Noen kjøper sine petanca-kuler på Kina-markedet for ti euro. Andre investerer mer enn det femdobbelte. Men bomme gjør de alle sammen?

– De solide stålkulene til 40-70 euro holder mye lenger.  Investerer du i slike så har du kuler resten av livet, mener Tenevoll. De dyre er heller ikke så glatte å holde i og kanskje litt bedre å kaste. De virkelig avanserte får spesiallaget kulene sine etter størrelsen på hånden. Men de billige er gode nok – ingen behøver å investere mye for å bli med i dette spillet. Her kreves ingen store ferdigheter for å kunne delta.

Du kan velge kuler fra 71mm til 80mm i diameter. Det sier seg selv at muligheten for å treffe på et skudd øker noe hvis man spiller med en større kule. Et mønster på kulen gjør det lettere å gi kulen riktig rotasjon i utkastet, de mest ekstreme har nesten bare riller.  Det finnes også et merke med “knotter” på kulen.

Du kan kjøpe kuler med vekt fra 660 gram til 800 gram.  En tyngre kule vil “grave seg ned” i nedslaget, og vil derfor være lettere å plassere enn en lett kule, men en lettere kule er bedre å skyte med.  Valget vil derfor være avhengig av om du oppfatter deg selv som skytter eller legger. Kuler selges normalt i sett på tre – eller seks.

Helt forskjellig fra boccia
Kuler som kastes så nær en liten ball som mulig forbindes nok av nordmenn flest med boccia. Men norske “spanjoler” vet bedre, her er spillet flyttet over til egne baner, med klare spilleregler. Petanca er navnet som benyttes på det stadig mer populære spillet her i Spania.

Petanca eller boulles spilles over hele Costa Blanca- regionen, og begge kjønn er godt representert.  De lokale spanske er veldig gode og tilbringer timer med å praktisere, noe som er tydelig når de spiller i konkurranser. Men mange norske har også kommet opp på et høyt nivå.

Petanca kan spilles av alle. Spillet foregår ofte i store klubber med godt over hundre medlemmer. Men det spilles like gjerne på enkeltbaner rundt om i flere boområder. Mange offentlige etater viser interesse og bygger baner i parker og andre områder. Torrevieja by har nå petanca inkludert i de store grøntarealene.

Hva er petanca?
Opprinnelig het spillet petanque, men som mange andre franske ord er navnet blitt tilpasset andre språk. Det er et kulespill som spilles med stålkuler på et underlag av grus. Målet for spillet er å komme nærmest en liten kule av tre, denne har mange navn, men kalles på norsk hovedsakelig for “grisen”.

Når alle kuler i en omgang er kastet, får det laget som har kulen nærmest grisen poeng, og laget får et antall poeng lik hvor mange kuler de har nærmere grisen enn motstandernes beste kule. Petanque kan spilles som trippel, dobbel eller singel. I trippel og dobbel har hvert lag 6 kuler, og kan altså i en omgang oppnå maksimalt 6 poeng. Hver spiller på laget skal kaste like mange kuler i en omgang. I singel har hver spiller 3 kuler.

Mange navn
Det finnes flere spill som ligner på petanque, og disse kalles ved et fellesnavn for boule. Det som er mest kjent i Norge er boccia, andre spill er Jeu Provencal og Lyonaisse. Petanque er på verdensbasis det klart største, selv om det sannsynligvis er det yngste. Navneforvirringen er stor, for eksempel kaller svenskene petanca for ”boul”, tydelig inspirert av de øvrige kulespillene.

Det som skiller petanque – eller petanca – fra de andre spillene er utkastet, i petanque skal man stå stille inntil kulen har landet, mens man for eksempel i Lyonaisse kaster kulen mens man løper. Petanque er derfor meget godt egnet for f.eks. bevegelseshemmede, og kan godt spilles fra rullestol. Ordet petanque er utledet av “stå med bena sammen”
Eldgammelt spill

Spill av typen petanque er registrert i Guinnes Rekordbok som verdens eldste sport på grunnlag av funn i egyptiske farao-graver fra ca. år 3000 før vår tidsregning. I slike graver har man funnet kuler som skulle tilsi at man allerede den gang spilte et spill som må ha minnet om dagens petanque.

Petanque slik vi kjenner den i dag er utviklet i Frankrike, og kommer fra en landsby i Sør-Frankrike. Historien forteller at man i denne landsbyen spilte et besklektet spill, men da landsbyens beste spiller fikk en skade som gjorde at han ikke kunne gå laget man et nytt spill slik at han fortsatt kunne delta, heter det på petanque-forbundets egen hjemmeside.
Spilles også i Norge

Petanque spilles over hele verden bortsett fra i Mellom og Sør-Amerika, hvor det ikke finnes nasjonale forbund tilknyttet FIPJP. Petanque står sterkest i Frankrike, i nabolandene og i de tidligere franske kolonier. Land som Tunis, Algerie og Marokko har i tillegg til Frankrike, Italia, Spania og Belgia dominert verdensmesterskapene.

Norsk petanque oppsto gjennom innvandring fra Frankrike og Spania. Norges Petanqueforbund er med i Norges fleridrettsforbund som en egen seksjon.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter