Arrangerer julaften for enslige

Publisert

Scandinavian Home Cooking har for lengst pyntet ferdig til jul. Det er duker på alle bord, julestjerner, lykter og lys. Lokalene er hjemmekoselig innredet med kunst på veggene. I år blir til og med julaften for enslige i restauranten.-Det skal være hjemmekoselig hos meg, sier Anki Samuelsson, kvinnen bak restauranten. En kunde kommer inn, og Anki må avbryte intervjuet noen minutter for å stelle i stand middagstallerken.

-Min svenske kokk har reist hjem og etter at han forsvant har jeg kokkelert selv, forklarer hun.
Hun legger til at hun har søkt etter en svensk kokk hjemmefra.
-Jeg er litt stresset nå som jeg gjør alt selv, sier anki.

Anki er blitt et begrep i Albir. Det lysluggede fyrverkeriet er ikke akkurat av den rolige sorten. Her er det alvorsprat, latter, temperament og sterke meninger – og armbevegelser og mimikk.
Innimellom meningsytringene, roper hun på medhjelperen Gunn Roan for støtte:
-Ikke sant, Gunda! Slik er det jo her nede!
«Gunda» er norsk og beskriver sjefen sin som streng, men rettferdig. Hun vet hvordan hun vil ha det. Hun er temperamentsfull og morsom.  Det er alltid liv der hun er. Hun kaster et spørrende blikk på Anki, som bekrefter:
-Det er nok en riktig beskrivelse. Jeg har jo min personlighet, men samtidig har jeg vunnet på å være meg selv. Jeg tuller og tøyser mye, og det virker som gjestene setter pris på dette. Gjestene kommer jo igjen, sier hun.  

Norsk og svensk mat
I anledning byr jula Scandinavian Home Cooking på både svensk og norsk julemat.  Anki har allerede  hatt julebord med ribbe og medisterkaker, pinnekjøtt og lutefisk ved flere anledninger .Sild og juleskinke står også på menyen.
Anki har norske leverandører som forsyner restauranten med råvarer, også fersk fisk.

-I år konsentrerer vi oss om å lage jul for enslige bofaste. Ellers har jeg i alle år arrangert jul for reisende med Solgruppen.
-Vi har det koselig, kan du tro! Vi har til og med julenisse og julegaver!
Og så lager Gunda julekakene!           
-Gunda, hva var det du laget i fjor igjen?
Og Gunda kommer til og ramser opp krumkaker, sandnøtter, smultringer og sin egen spesialitet: sjokoladewienerbrød.
-Det var det, ja! Anki smiler fra øre til øre og kroer seg i stolen over all kosen.

Anki kom til Costa Blanca for 13 år siden for å drive restauranten «Castle In» i Alfaz del Pi. Da var hun utdannet kokk fra Sverige. Etter et år der sluttet hun og tok over på kjøkkenet på Reuma Sol. Fire år senere tok hun selv over sin tidligere arbeidsplass «Castle Inn» og laget sitt eget konsept der før det fikk utvikle seg videre til det som i dag er restauranten på hjørnet i Albir, Costa Blanca Home Cooking.
-På Reumasol hadde jeg en unik læremester i kokken Jens! Det var han som lærte meg å lage norsk mat som kjøttkaker, fiskekaker og annen typisk norsk mat.
Vet du, skyter hun inn:
-Jeg har forresten min egen oppskrift på fiskekaker. Du kan tro folk er ute etter den!
-Vil de ha oppskriften på fiskekaker?
-Ja, sier hun og er sterk i meningene igjen:
-Det er så mange «copycats» her. Starter jeg med noe, går det ikke lange tiden før andre prøver det samme.
Nå vil de ha min Bernie også! Hun rister oppgitt på det lyse rufsehåret.
-Man de får ikke slå kloa i Bernie, altså! Forresten sier han nei…

-Bernie?      
-Kjæresten min gjennom mange år og min faste musikker. Men han spiller bare hos meg i dette området, men nå forsøker andre her nede å få ham til å spille i sine lokaler. Men han sier nei, han spiller bare hos meg.
Den lojaliteten berømmer jeg ham for. Vi er et godt team. Hver onsdag og hver søndag opptrer han her. Da rydder vi gulvet og danser. Det er blitt en suksess med 60-tallsmusikk og dans her. 

For snart fem år siden bestemte Anki seg for å starte for seg selv i hovedgaten i Albir. Da hadde hun drevet «Castle Inn» en tid.
-Jeg har ikke angret et sekund på at jeg flyttet hit til Albir.
Hun slår armene ut mot gata der folk passerer hele tiden.
Etter hvert fylles bordene opp. Anki fyker som en sputnik imellom kjøkken og restauranten. Hun spøker og ler med gjestene og kommer med kommentarer. Hun deler ut klemmer, gir ris og ros i hytt og pine før hun fyker inn til grytene sine på kjøkkenet. Man hører henne derfra også.

Av: Inger Kristin Wessel

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter