– Torrevieja de skrev om i avisene

Publisert

Tore Johnny Dale er veteran i det skandinaviske restaurantmiljøet på Costa Blanca. Allerede i 1987 pakket den norske kokken bagen og flyttet til Spania. Knapt fire år senere åpnet han Henrik Ibsen, som ble den første norske restauranten i Torrevieja.

Dale begynte som kokkelæring ved Hotell Neptun i Bergen da han var 15. Etterpå var han ubåtkokk i den norske marinen i 15 måneder. Som 20-åring flyttet han til Telemark, hvor han var daglig leder ved flere spisesteder, før han en dag ble forespurt om å drive restauranten i Sommerland i Bø en sesong. Det var da han begynte å tenke tanken om å kunne bo i Spania i vinterhalvåret.

– Det var egentlig ganske tilfeldig at det ble Torrevieja. Da jeg flyttet nedover, leide jeg et hotell av en nordmann som hadde to hoteller, et i Benidorm og et i Torrevieja, og jeg kunne egentlig velge. Det ble et relativt enkelt valg. Sistnevnte fremsto som en langt større utfordring, det var Torrevieja de skrev om i avisene. Dette var helt i den spede begynnelsen av turismen her, da utlendingene så vidt begynte å kjøpe ferieboliger. Det var ikke en gang asfalt i gatene her i sentrum. Mens Benidorm allerede var en veletablert turistmetropol, mimrer Tore.

Sosial klubb
Tore hadde fått bra skikk på restauranten i sommerland, og kunne vise til et betydelig overskudd. Så da han reiste til Spania for vinteren, var det andre som så muligheten, og sikret seg kontrakten for de kommende årene. Dermed måtte den norske kokken legge om fremtidsplanene.

– Jeg bestemte meg for å lage en sosial klubb, et slags samlingssted, for nordmenn i Torreviejaområdet. Det første som måtte ordnes var arbeidstillatelse, det tok syv måneder den gangen, i dag kan du bare komme og begynne å jobbe på dagen. Ting har forandret seg.

Et norsk miljø hadde så vidt begynt å etablere seg på det sydlige Costa Blanca i 1987. Det fantes allerede en norsk baker og en liten norsk bar i byen. Også var det Hotell Delfin, som Tore skulle drive. Det var der den norske klubben holdt til i begynnelsen, det var også der den første 17. mai feiringen i Torrevieja gikk av stabelen. Og det var der Tore fikk realisert planene for sin sosiale klubb.

– Det fungerte bra og ble det jeg hadde tenkt at det skulle bli, et samlingssted for nordmenn. Alle busser fra Norge stoppet ved Hotell Delfin. Jeg husker folk kom med fire dager gamle VG, og like gamle dagsrevyen på video. Da var det bare å sette seg ned å lese ”nyhetene”, sier Tore med et smil.

Men en medalje har alltid en bakside. På hotellet gikk det 24 timer i døgnet. Og da leiekontrakten gikk ut, orket han ikke mer. 365 dager i året gjennom tre år med minimum 16 timers arbeidsdag, ble for mye. Isteden startet han Tores Kafé. Omtrent samtidig begynte han å innrede et annet lokale like i nærheten.

Henrik Ibsen
I juli 1991 åpnet Restaurant Henrik Ibsen i sentrum av Torrevieja. Det begynte som et rent steakhouse. Men etter hvert begynte gjestene og forlange større og bedre meny.

– Det var konsul Tim Kindem og jeg som satt og diskuterte navn på restauranten. Til slutt stod det mellom Edvard Grieg og Henrik Ibsen. Siden jeg har bodd i Telemark i mange år, var valget enkelt. Det måtte bli Ibsen. Jeg har valgt å profilere stedet som en skandinavisk restaurant fordi jeg ønsker å appellere til andre enn nordmenn. Vi fører en internasjonal meny med norske spesialiteter. De første årene hadde vi fullt hus. Skandinaver jeg kjente fra Hotel Delfin, og etter hvert flere og flere spanjoler, særlig unge mennesker som ønsker en annerledes reise i gastronomien. Enkle ting som kokt laks og sild er særlig populært, gjerne med akevitt ved siden av, forteller Tore.

Restaurant Henrik Ibsen er en familiebedrift, og drives av Tore og hans spanske samboer Nati, som er utdannet Sommier (vinekspert). I Ibsen året 2006, fikk restauranten registrert sin Henrik Ibsen Vin som eget varemerke. Den fås i dag kjøpt på vinmonopolet og i flere butikker rundt om i Spania.

– Jeg har funnet en bodega i La Mancha som hadde en vin som passet meg. Den har kommet ut hvert år siden 2004. I 2006, i forbindelse med Ibsen året, ble vi invitert til Seattle på grunn av vinen. Der arrangerte vi ”Ibsen Dinner” for det norske miljøet. Det ble en braksuksess, og etterpå laget vi en tilsvarende middag på universitetet, der var blant annet ambassadør Vollebekk til stede. Det var ellers mye fint folk der fordi det også var pengeinnsamling til universitetet. Men det var maten som sto i høysetet. Vi hadde reise og opphold betalt. Det var litt av en opplevelse.
Campingliv
For ti år siden ble Tore forespurt om han kunne tenke seg å drive restauranten på Nordsjø Ferieland, som ble kåret til Norges beste campingplass i 2006, på sommerstid. Han svarte ja.

– Vi er hjemme i Norge og jobber hvert år fra midten av juni til midten av august. Det passer bra på flere måter. For det første kan somrene bli litt stille. Og for det andre slipper vi unna den aller varmeste tiden her i Spania. Jeg har med betjeningen selv. Vi samarbeider med kokkeskolen i Alicante, og hvert år reiser fem kokker og fem servitører sammen med oss til Norge.

Hver vår utlyses de ti sommerengasjementene, og det er kamp om plassene for å være med til Norge og jobbe. I år var det 60 søkere. Alle må gjennom en nøye utvelgelsesprosess.

– Hele gjengen bor og arbeider sammen i to måneder, så det er viktig å finne de rette folkene som fungerer sammen. Vi har hatt mye rart gjennom tiden. Blant annet hadde vi knivslagsmål på kjøkkenet en gang, forteller Tore.
Sammen med kokkeskolen i Alicante, er Restaurant Henrik Ibsen også med i utvekslingsprogrammet Leonardo da Vinci, som sender spanske kokkeelever til Norge og vice versa. Og for noen år siden tok en norsk lærling hele læretiden ved den norske restauranten i Torrevieja.

Dårligere tider
I år ble tre av de spanske kokkene som var med for å jobbe på Nordsjø Ferieland igjen i Norge etter at sommeren var over. Tore Johnny Dale mener det betegner de dårlige tidene som har rammet Spania.

– Da vi søkte om ekstrahjelp for en stund siden, hadde vi 62 søkere på en deltidsstilling, samtlige kom fra restaurantbransjen. Det sier litt om hvor mange som mister jobben i dette landet om dagen.

I fjor begynte også Restaurant Henrik Ibsen og merke de dårlige tidene. Tore hadde for så vidt sett det komme, han har fått med seg hele boomen. Bare for en fem til seks år tilbake hadde de tre ukers ventetid for å få bord. I dag er det langt mindre gjester.

– Før gikk det av seg selv, nå må vi begynne å finne på ting. Blant annet har vi tenkt å ha en del minikonserter utover høsten og vinteren, også har vi forandret litt på åpningstidene. Ellers har vi ikke tatt så voldsomme grep ennå. Det er ennå ikke så ille at vi må begynne med dans og pizza. Men jeg har lyst til å komme med en oppfordring på vegne av alle de skandinaviske restaurantene i området. Hvis vi får besøk overlever vi. Hvis folk har lyst på skandinaviske alternativer, må de brukes. Det er vel og bra med Kinarestauranter, men det bør være rom for andre ting også. Vi har et bredt skandinavisk utvalg her i Torrevieja, som både på pris og kvalitet ligger høyt opp på lista, sier Tore.

PT Cruiser
Ved siden av å være kokk, har Tore Johnny Dale alltid pleiet en lidenskap for amerikanske biler. Da han bodde i Norge hadde han flere utstillingseksemplarer, og han har fortsatt stående en 1975 modell Chevrolet El Camino, som han bruker når han er hjemme om sommeren.

– For seks år siden kjøpte jeg meg en Crysler PT Cruiser. Det er en bil det er produsert ca en million eksemplarer av på verdensbasis, og det har oppstått mange store klubber. Jeg fant ut at jeg ville starte en slik klubb jeg også. Det gjorde meg trolig til en av få norske presidenter her i landet, forteller Tore med et smil.

Klubben, som har egen hjemmeside sponset av Crysler, består i dag av rundt 200 medlemmer, hvorav samtlige er spanjoler. Hver måned arrangeres felles utflukter.

– Vi har det helt topp. Spanjolene er morsomme folk. En gang spurte en av medlemmene meg om hvor nordmenn bor på vinteren når det er kaldt. Her i Spania svarte jeg. Det virket nesten som om han trodde meg, sier Tore.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter