Temakveld på Jardin Foya Blanca

Publisert

Tirsdag den 21. oktober var det duket for tidenes tredje temakveld på Jardin Foya Blanca. Hørsel- og balansespesialist doktor Thor A. Johannesen kåserte om ”vår vidunderlige hjerne”. Etterpå sto tapas og vinsmaking på programmet.

Temakvelden fungerte også som en slags ettårs feiring for Jardin Sol Helsesenter. Daglig leder doktor Roald Strand, holdt en kort velkomstappell hvor han presenterte nye og gamle ansatte. Roalds kone, biopat Ann-Oliv Johansson, hadde mer enn nok med og varte opp gjestene.

Tirsdag den 21. oktober var det duket for tidenes tredje temakveld på Jardin Foya Blanca. Hørsel- og balansespesialist doktor Thor A. Johannesen kåserte om ”vår vidunderlige hjerne”. Etterpå sto tapas og vinsmaking på programmet.

Temakvelden fungerte også som en slags ettårs feiring for Jardin Sol Helsesenter. Daglig leder doktor Roald Strand, holdt en kort velkomstappell hvor han presenterte nye og gamle ansatte. Roalds kone, biopat Ann-Oliv Johansson, hadde mer enn nok med og varte opp gjestene.

– Dette er suksess. Vi har plass til 100 gjester, og måtte avvise flere i døren. En bedre tilbakemelding kan man knapt få, sier Ann-Oliv Johansson fornøyd.

Tverrfaglig alternativ
Ekteparet Strand/Johansson kom til Spania for 2,5 år siden, og begynte umiddelbart å planlegge Jardin Sol Helsesenter. Det viste seg snart at det var stor etterspørsel etter et tverrfaglig alternativ. I dag arbeider de både hjemme i Norge og her i Spania.  

– Dette er en fantastisk måte å jobbe på. Her har vi samlet alle mulige slags terapeuter under samme tak. Og både tradisjonell og alternativ medisin er representert. Dette er et fellesskap hvor alle har en positiv effekt på hverandre. Roald driver fortsatt det tverrfaglige helsesenteret Kilden Helse i Oslo. Det er det senteret som er rollemodell for dette prosjektet, vi har på mange måten kopiert oppskriften derfra, forklarer Ann-Oliv.

Jardin Foya Blanca er et allsidig sted, som i tillegg til helsesenteret huser Restaurant El Jardin og en utleiedel som tilbyr utleieleiligheter tilpasset alle typer behov. I kjelleren på helsesenteret finnes en egen fysioterapi- og spaavdeling med diverse treningsalternativer og et basseng som til en hver tid holder 37 grader. Jardin Sol Helsesenter samarbeider også med Fysiakos og Sykepleierservice.

Godt fornøyde
Temakveldene på Jardin Foya Blanca har pågått en gang i kvartalet siden januar, og vil fortsette en gang i kvartalet i tiden fremover, med forskjellige tema hver gang.

– Vi er svært godt fornøyde med utviklingen både av helsesenteret og temakveldene. Det har vært fullt hus siden vi begynte med disse kveldene på nyåret. Vi har kun annonsert i Spaniaposten, og det store fremmøtet er et tydelig tegn på at det fungerer, forteller Roald Strand.

Den norske legen er blant annet spesialist på kosthold, og han har god kjennskap til Middelhavets matvaner. Et emne han tidligere har kåsert om på Jardin Foya Blanca. En annen ting som opptar Roald er vin. Det er ikke tilfeldig at temakveldene avsluttes med tapas og vinsmaking.

– Vi er så vidt jeg vet et av få norske helsesenter med egen bar og restaurant. Men det er ikke nødvendigvis noen motsetning mellom alkohol og helse. Det er mengdene som avgjør. De fleste av oss leger er enige om at et glass vin om dagen er bra for helsen og ikke motsatt, forklarer Roald.    
 
”Vår vindunderlige hjerne”
Hørsel- og balansespesialist doktor Thor A. Johannessen har vært tilknyttet Jardin Foya Blanca tverrfaglige helsesenter siden den spede begynnelsen. Han har gjennom årene opparbeidet seg en bred kompetanse på hjernens forskjellige funksjoner.

– De siste 20 årene har man lært mer om hjernen enn alt man kunne fra før. Det skyldes i all hovedsak magnettonografi, som er en teknologi som i praksis gjør at man kan se hva pasienten tenker, forklarer Thor A. Johannessen.

Ifølge Johannessen gjør magnettonologien at en kan se hvordan hjernen reagerer når en pasient for eksempel fokuserer på en hånd eller et ord. Resultatene blir så puttet inn i en datamaskin hvor de blir analysert. Forskingen er i startfasen og man vet foreløpig ikke hva den kan brukes til etisk og juridisk. Det er først og fremst ved amerikanske universiteter man har tilgang til denne teknologien.

Ut med Prozac inn med trening
Et annet tema som særlig opptar doktor Johannessen er forholdet mellom fysisk aktivitet og mental helse.  

– Nyere forskning viser at kondisjonstrening er like effektivt som lykkepiller. I en undersøkelse hvor man ga et antall kandidater Prozac i seks, mens et antall kandidater drev systematisk med kondisjonstrening gjennom en like lang periode, viste resultatet at begge metodene hadde tilnærmet samme effekt.  Det skjer hele tiden ting innen vitenskapen. Det som er sant i dag, er ikke nødvendigvis sant i morgen, sier Johannessen.

Hjerneforskerne har funnet ut at flere av de kjemiske substansene som virker i hjernen, reproduseres ved fysisk aktivitet. Fire av disse er vekstsubstanser, som stimulerer hjernevolumet til å vokse, samtidig produseres sannsynligvis nye hjerneceller, mener forskerne.

– Det som fikk forskerne til å åpne øynene var et eksperiment ved et gymnas i USA. En gymlærer inviterte elevene til å begynne skoledagen en time før for å drive kondisjonstrening. Etter en stund ble skolen kåret til best i verden i flere fag. Først da begynte ting og skje. Det er tragisk at man i Norge ikke forstår at det bør være en time med gym på skolen hver dag. De trapper ned istedenfor opp. I USA og England satser universitetene hardt på idrett. Det er ikke for ingenting. Man kan spørre hva muskler har med intelligens å gjøre. Svaret er at hvis musklene vokset, så vokser også hjernen, forteller en engasjert doktor Thor A. Johannessen, som avsluttet kåseriet om ”vår vidunderlige hjerne med en positiv oppfordring til alle de fremmøtte.

– Don’t Worry, Be Happy.

    
      

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: