”Stoppestedet” i San Miguel

Publisert

Trude Rønning og Svein Arne Gundersen har vært venner gjennom 25 år, de er begge gamle langtransportsjåfører. Nå har de trukket seg tilbake i Spania, og åpnet kafeen ”La Parada”, i San Miguel de las Salinas.

Trude Rønning og Svein Arne Gundersen har vært venner gjennom 25 år, de er begge gamle langtransportsjåfører. Nå har de trukket seg tilbake i Spania, og åpnet kafeen ”La Parada”, i San Miguel de las Salinas.

På slutten av nittitallet ble Trudes mann førtidspensjonert med store smerter, legene anbefalte dem å prøve et mildere klima. I 1998 tilbrakte de en måned i Torrevieja med stor suksess, i august året etter var avgjørelsen tatt. Det var bare å legge i vei.

– Vi fullpakka vår gamle Mercedes, jeg tok med meg symaskinen, kokebøker, klær og litt andre småting, på toppen la vi dynene, og oppå der igjen bikkja. Etter så mange år på landeveien, er ikke hjemmet så viktig lenger, de materielle behovene er liksom ikke så sterkt til stede, jeg har aldri angret et sekund på at vi gjorde som vi gjorde, forteller Trude, som bare har vært hjemme i Norge en gang siden 1999, det var i fjor sommer.

G-Trans Larvik
– Noe av det første vi så da vi kom frem, var en diger norsk trailer det sto G-Trans Larvik på, jeg ble nysgjerrig, og måtte spørre en av sjåførene. G står for Gundersen, fikk jeg til svar. Da var det å kaste seg over telefonen og ringe hjem til Svein Arne. Vi visste at foreldrene hans hadde leilighet her nede, men ikke at den lå i det nabolaget hvor vi hadde tenkt å slå oss ned. Det viste seg at de to sjåførene hadde fått litt ekstra ventetid i Spania, og derfor fått låne sjefens foreldres leilighet, litt av ett sammentreff, sier Trude.

Svein Arne har feriert i Spania i årevis, men han har aldri tatt skrittet fullt ut og flyttet nedover, til tross for at han har fantasert om det i 5-6 år. Det har han imidlertid tenkt å gjøre noe med nå. Mesteparten av flyttelasset er på plass allerede, det samme er samboeren Line, og deres to hunder. I august skal han hjem til Norge og levere tilhengeren, så pakker han med seg det lille som fortsatt er igjen, og så reiser han til Spania for godt.  
 

Svein Arnes ide
Trude hadde drevet kafé Spania i over seks år, før hun for en stund tilbake følte behov for et hvileår. Omtrent samtidig begynte Svein Arne å lufte ideen om å finne på noe, han var på vei til å flytte nedover, og trengte noe å bedrive fritiden med. Før Trude visste ord av det, var de i gang med å lete etter lokaler i San Miguel de las Salinas, de visste at det bodde mange nordmenn i området, og at disse ikke hadde noe tilbud.

– Vi så et behov for et slikt sted i San Miguel, og i januar var vi heldige og fikk tilslag på disse lokalene. Det hadde tidligere vært et supermarked her, så det måtte en del oppussing til. Etter et par måneder kunne vi endelig åpne den 30. april. Det var et bevisst valg, det var markedsdag, så vi hadde fullt hus på åpningsdagen, og siden har vi hatt bra med besøk, forklarer Trude.

Noen venner av Trude sa at hun burde prøve å finne et navn som ”møteplassen” eller lignende. Trude likte ideen, men ville ha et spansk navn, derfor begynte hun å finkjemme ordbøkene, og fant ”La Parada”, som oversettes med ”stoppeplassen”, dermed var navneproblemet ute av verden.

Under opplæring
– Jeg er egentlig mest vant til å sitte på den andre siden av baren, men nå er jeg under full opplæring som servitør, jeg har allerede lært meg å bruke kaffemaskinen, sier Svein Arne, mens han serverer en café solo til en eldre spansk herremann som har tatt turen innom.

– Det er ikke fullt så enkelt å lære han å vaske for eksempel, skyter Trude raskt inn.

På ”La Parada” serveres tradisjonell skandinavisk mat, kombinert med noen spanske innslag. En av klassikerne er Trudes berømte karbonadesmørbrød, som mange vil kjenne igjen fra kafeen Trude drev tidligere. I tillegg tilbys skandinaviske blader og aviser, internett, bilutleie, og bakervarer fra ”Den Danske Bakeren”. Foreløpig er stedet bare åpent på dagtid, men både Trude og Svein Arne ser for seg at de i fremtiden også skal være åpne på kveldene.

– Jeg syntes vi har kommet godt i gang, folk virker positive. En eldre nordmann, som har bodd her nede i 26 år, har blitt fast gjest. Han er overlykkelig over å ha fått et slikt tilbud i nærmiljøet. Hit kan han komme og spise svinefilet i fløtesaus, og lese norske aviser og ukeblader. Folk trenger å komme seg ut, kanskje særlig for å treffe andre, sier Trude.   

Åpne for forslag   
Eierne av ”La Parada” ønsker at kafeen skal fungere som et møtested for alle som har lyst til å komme. Derfor vil de at gjestene selv skal fremme forslag til hva de vil gjøre. Enten det er bridge, quiz, eller spansk kurs, eller andre ting. Trude og Svein Arne er åpne for det meste innen rimelighetens grenser.

– Vi ønsker å gi folk sjansen til å være litt mer aktive når de oppholder seg i Spania, at de skal gjøre nye ting. Der er for mange som bare sitter hjemme hele tiden, de har for god tid, også blir det til at de hele tiden bryr seg med hva andre driver med, isteden for å gjøre ting selv. Der er for mye sladder og drittslenging i miljøet her nede. Nå er muligheten til stede for å bruke energien på noe mer positivt, alle som vil er velkomne her hos oss, forklarer Trude.

Føler seg velkomne    
 – Dette er også et sted hvor vi nordboere skal kunne lære lokalbefolkningen å kjenne. Spanjolene har allerede begynt å komme, det setter vi stor pris på. Naboen på den andre siden av veien for eksempel, han er her hver dag, det er stas. Ellers er de spanske gjestene ekstra oppmerksomme når det står fisk på menyen, mange kommer også innom og spør spesielt etter norsk fisk, sier Trude, som kan opplyse om at det ligger mye papirarbeid bak åpningen. Det har vært en kamp mot byråkratiet, en masse gebyrer, prosjektinnleveringer og lange behandlingstider, men nå er endelig alt i orden.

– Du må passe på å få med at vi har følt oss hjertelig velkomne siden første stund her. På åpningsdagen lå det fullt av blomster på trappa da vi kom, det var gamle kunder og andre kjente, det var veldig hyggelig. Vi følte at folk hadde savnet oss en stund, og at de nå er glade for at vi er tilbake. Så takk til alle som har støttet oss, det setter vi forferdelig stor pris på, sier de nybakte kaféeierne, som satser på å holde åpent gjennom hele sommeren, i hvert fall på formiddagene. Trude er jo her allikevel, mens Svein Arne bare skal en snartur hjem til Norge for å levere tilhengeren, og for å hente sine siste eiendeler, fra august av, er han spanjol han også, selv om han har tilbudt seg å hjelpe sin gamle arbeidsgiver når skoen trykker som verst, men han blir i Spania. Den jobben som eventuelt må gjøres, skal gjøres via internett eller telefon, ellers blir Svein Arne å finne på ”La Parada”.     

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: