Rørleggere tar mesterbrevet i Spania

Publisert

Regionansvarlig Halvard Brækstad i rørleggerkjeden Comfort tar av seg hatten for initiativrike rørleggere som Glen Thore Grønås. Og Folkeuniversitetet får skryt for sitt tilbud om Mesterbrevutdanning i Spania.

Av: Jon Henriksen

Mesterbrevstudent og rørlegger hos Helle AS Comfort Bømlo, Glen Thore Grønås (25) stortrives på mesterbrevstudiet i Spania. Han oppfordrer flere som har tenkt å ta mesterbrevet til å søke seg sydover.

Hektisk studieopplegg
Rørlegger Grønås stortrives på studiet i Alfaz del Pi. En landsby med en stor norsk koloni på den flotte spanske Costa Blanca-kysten.

– Jeg tar del 1 i løpet av tre måneder i år og del 2 fra januar til og med mars neste år. Det vil si totalt seks måneder med fulltidsstudie. Selve studiet er hektisk. Vi jobber hardt, men er man innstilt på å gjøre en god jobb, går det greit. Man har ikke mye fri. Det meste av tiden går med til skolearbeid. Men så er skolen kjent for å levere eksamener med gode resultater, sier Grønås.

Mesterbrevutdanning i Spania

Sparer mye tid
Skulle han tatt studiet hjemme på Vestlandet måtte han ha regnet med å kjøre bil en time hver vei for å gå på kveldskurs og helgesamlinger. Et deltidsstudium, som hadde vart to år i Norge, tar nå to ganger tre måneder i Spania.
Halvard Brækstad mener dette er et godt alternativ til den tradisjonelle modellen.

– Dette er et godt eksempel på hvordan bedriften og rørleggeren samarbeider om å skreddersy et opplegg for kompetanseheving. Dette er på mange måter typisk Comfort, forteller Brækstad.

Studerer på heltid
I Norge er det vanlig med en forholdsvis stor strykprosent på mesterbrevstudiene. Dessuten går studiene over to år på deltid. I Spania tas studiene over seks måneder på heltid.

– Våre elever må levere inn prosjektoppgave på 50 til 60 sider. Hjemme i Norge nøyer de seg med cirka 15 sider. Dette sier litt om hvor vi legger lista i forhold til deltidsstudiene hjemme. Vi har hatt flere elever som har strøket på deltidsstudiet i Norge to ganger. Da de kom ned hit endte de opp med en B på eksamen, opplyser Grønås. Han legger til at det er knallhard jobb fra mandag til fredag.

Det er også slått fast i en klinkende klar kontrakt med hver enkelt student at de kan bli sendt hjem hvis de ikke oppfører seg godt, eller jobber hardt nok med studiene.

Utgiftene dekkes
– Jeg har hatt fagbrevet som rørlegger siden 2004, og bestemte meg for å ta mesterbrevet fordi bedriften trengte det. Jeg har alle utgifter dekket fra arbeidsgiver. Nå for tiden har firmaet ikke ingeniører eller folk med mesterpapirer, så det passer perfekt at jeg tar papirene, sier Grønås.

Uten stryk
Mesterbrevstudiet til Folkeuniversitetet i Spania er spesielt. I løpet av de åtte årene de har holdt på med studiet har de ennå ikke hatt en eneste student som har strøket.

Eksamensresultatene var i 2010 så gode at lærer Bård Førre og Folkeuniversitetet ble innkalt til Mesterbrevnemnda i Oslo for å fortelle om hvordan de gjennomfører undervisningen.

Presses hardt
– Vi hadde 17 studenter som gikk ut med tidenes beste resultater fra mesterbrevstudiet. Samtlige hadde karakterene A og B. Sensorene i Oslo hadde aldri sett likende gjennomsnittskarakterer i løpet av sine 12 år med retting av eksamener. Og oppskriften er ikke vanskelig. Vi presser våre studenter hardt, veldig hardt. Men så har vi heller aldri hatt en eneste student som har strøket hos oss, sier lærer og primus motor, Bård Førre fra Folkeuniversitetet.

Les også:

Den Norske Skole anmeldt for svarte lønnsutbetalinger

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Relevante nyheter