På Livets Karusell med Benny Borg

Publisert

Benny Borg har levert utallige bidrag til norsk underholdningsverden siden han kom flyttende fra Sverige i 1968. Nå skal han i gang med sitt 40 års jubileum. “På Livets Karusell” har egentlig premiere på sentralteateret den 15. november. Men før det skal Benny til Spania.

Benny Borg var alene hjemme sammen med vorsteheren Tommy, da Spaniaposten var på besøk i leiligheten på Frogner tidligere i sommer. Det er tropevarmt i Oslo denne ettermiddagen, og den folkekjære artisten sitter på balkongen og nyter en iskald øl. På bordet foran seg har han en stabel med bøker om Spania.

– Jeg og kona er egentlig frankofile og har alltid feriert mest i Frankrike. Men så har det blitt sånn at vår sønn har flyttet til Marbella og vår datter til Madrid. Derfor har det blitt mer Spania de siste årene. Vi må jo nedover for å se barnebarna. Etter hvert som jeg har blitt bedre kjent, har jeg blitt glad i landet, det er helt topp. Spania har en fantastisk kultur og en fantastisk historie. Det er disse tingene jeg sitter og leser meg opp på nå, forteller Benny Borg.

Reist mye rundt

Bennys svoger og svigerinne har også leilighet i Marbella, så det mangler ikke på steder han og kona kan besøke når de er i Spania.

– Vi har flere steder vi kan overnatte og kan egentlig reise nedover når vi vil. Neste uke begynner jeg ferien. Da er egentlig planen å reise på hytta i Hemsedal å snekre. Men hvis godværet ikke holder, og det blir mye regn. Tar vi første fly nedover til varmen. Jeg snakket med min sønn på telefon i sted. Han lokket med 33 grader og stekende sol i Marbella. Men akkurat nå er det jo ikke så verst her heller.

Benny Borg var i Spania for aller første gang i 1966. Da var han på charterferie på Mallorca. Etter det har han vært mye på Kanariøyene, særlig Tenerife. Det spanske fastlandet besøkte han for første gang i år 2000.

– Siden 2000 har jeg vært i Spania minst et par ganger i året. Det har blitt mye rundreising i løpet av disse turene, men jeg har fortsatt en del steder til gode. For eksempel har jeg aldri vært i Nord-Spania. Baskerland og Galicia frister helt klart. Også Barcelona da, der har jeg heller aldri vært. Men det kommer, alle disse stedene skal besøkes, det er bare et spørsmål om tid, sier Benny.

Musikk og tyrefekting

Selv om Benny har fått øynene opp for spansk kultur, er det ikke alt han er like ubetinget begeistret for. Det gjelder særlig en av landets mest typiske tradisjoner.

– Jeg har et blandet forhold til tyrefekting. Det må innrømmes at jeg har sett tre forestillinger siden jeg kom til Spania for første gang. Et par av dem var direkte dårlige. Det er liksom noe grotesk over det. Samtidig er jeg også litt fasinert, av hele opplegget, showet og ikke minst kunsten.  Hjernen min har rett og slett ikke helt bestemt seg for hva jeg skal mene om det ennå.

Når det gjelder spansk musikk derimot, er den norske artisten mer sikker i sin sak. Som sanger, gitarist, komponist, tekstforfatter og revyskuespiller har Benny Borg vært innom de fleste sjangere. Og han har en håndfull spanjoler blant sine fremste favoritter.

– Som gitarist er det nesten umulig og komme utenom spanjolene. Jeg har hørt mye på klassiske 1700-talls gitarister som Andrés Segovia og Fernando Sor. Sistnevnte har skrevet mange viktige øvelsesstykker. Innen mer moderne musikk er både far og sønn Iglesias blant mine favoritter. Ellers har jeg blitt svært betatt av Rocio Jurado etter hvert. Jeg så hennes avskjedskonsert i Spania i 2006. Hun visste hun skulle dø, og alle vennene hennes var der for å ta farvel. Avslutningsnummerert var ”Adios Siempre”, det var mildt sagt meget sterkt, jeg gleder meg til å se det igjen på DVD, sier Benny.

 

Selvbiografisk forestilling

Benny Borg har hatt stor suksess de siste årene med forestillinger som ”Hvor var du da Elvis døde?” og ”Balladen om Cornelis Vreeswijk”. Nå er han snart klar med sitt nye show ”På Livets karusell”. Premieren ved Sentralteateret i Oslo er satt til den 15. november. Men før det skal Benny på miniturne i Spania.

– Det blir en slags førpremiere på det nye showet i Spania. Vi har planlagt åtte forestillinger rundt om på Costa Blanca og Marbella i oktober. Det begynner i Torrevieja den 23. Så blir det Alfaz del Pi den 24., La Manga den 25., Nerja den 26., og Marbella den 27., 28., 29, og 30. oktober.

– Det er ikke første gang Benny Borg underholder i Spania. Tidligere har han vært to ganger i Alfaz med ”Hvor var du da Elvis døde?”, og tre ganger i Torrevieja med ”Balladen om Cornelis Vreeswijk”. I det nye showet har han samlet mange av høydepunktene fra det han har gjort tidligere. Anledningen er Bennys 40-års jubileum som norsk artist.

– ”På Livets Karusell” er en selvbiografisk forestilling. Jeg har tatt for meg folk som Herman Wildenvey, Cornelis Vreeswijk og Elvis og laget show av det. For en stund tilbake begynte venner og kjente å spørre meg: Hva med deg, kan du ikke lage noe om deg selv? Jeg tok det som en utfordring, og slik kom dette i gang. Det nye showet blir en slags oppsummering av alt jeg har drevet med i disse 40 årene, forklarer Benny som lover høy allsangfaktor når han kommer til Spania.

 

Ingen flytteplaner

Benny leser flittig om spansk historie og kultur, men han mangler fortsatt en del på språket. Det håper han imidlertid å kunne gjøre noe med i fremtiden.

– Mine spanskkunnskaper er ikke all verden. Det eneste jeg kan er vel egentlig: ”Mis canciones van a vivir toda la vida” (mine sanger kommer til å leve hele livet). På restaurantene får jeg god service med denne strofen. Ungene snakker for øvrig språket flytende, og jeg lærer litt av dem. Dessuten kan jeg en del fransk. Det tror jeg hjelper, de to språkene har mange fellesnevnere, så jeg plukker opp ting etter hvert.

Selv om Bennys barn, barnebarn, svoger og svigerinne har bosatt seg på den iberiske halvøy, ser ikke Benny for seg en tilværelse under Spanias sol når han om noen år skal trekke seg tilbake til pensjonistenes rekker.

– Nei det er ikke planlagt noen pensjonisttilværelse i Spania. For det første liker jeg ikke å tenke så langt frem. Og for det andre er vi er jo som sagt egentlig frankofile. Så hvis jeg skulle tenke så langt frem, tenker jeg nok heller på Frankrike og Provence. Men vi har ingen planer, det er så lenge til. Sier Benny Borg, som i tillegg til snart å være premiereklar med sitt nye show, er høyaktuell på norske kinoskjermer i rollen som sexgal prest i komedien ”Kalde Føtter”.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: