Norsk kampsportsmester i Torrevieja

Publisert

Norskkurdiske Sharam Lashgari har viet nesten 30 år av sitt liv til kampsport. Det har resultert i svart belte 6. Dan i Taekwondo og svart belte 4. Dan i Hapkido. For en snau måned siden åpnet han sitt eget treningssenter i Torrevieja.

Master Sharam hadde erfaring som leder av en rekke treningssentre hjemme i Norge da han kom til Spania for et par år siden.

Norskkurdiske Sharam Lashgari har viet nesten 30 år av sitt liv til kampsport. Det har resultert i svart belte 6. Dan i Taekwondo og svart belte 4. Dan i Hapkido. For en snau måned siden åpnet han sitt eget treningssenter i Torrevieja.

Master Sharam hadde erfaring som leder av en rekke treningssentre hjemme i Norge da han kom til Spania for et par år siden.

– Det er mange bra klubber og et godt kampsportmiljø i Norge. Men det kalde klimaet der oppe har aldri fenget meg, så for noen år siden begynte jeg og se meg om etter andre muligheter. Noen venner tipset meg om Costa Blanca og Torrevieja, og her er jeg, forteller Sharam, med et stort smil.

Academia Maestra
– Da jeg kom ned begynte jeg som instruktør ved et annet treningssenter, men det har hele tiden vært meningen at jeg skulle starte mitt eget. Etter å ha lett en stund fant jeg endelig disse lokalene, som passet meg helt utmerket, fortsetter kampsportsmesteren.

Master Sharam har fått iranskfødte Farshad Shiri med seg på laget. Han tar seg av mye av det praktiske rundt driften av det nyopprettede treningssenteret i Poligono Casa Grande, som har fått navnet Academia Maestra.

– Vi ønsker å understreke at dette ikke er et sted for bodybuildere og andre som bare er opptatt av overdrevene muskler og testosteron, de får finne seg et annet sted. Vi ønsker snarere å profilere oss som et familietreningssenter. Vårt mål er at hele familier skal komme til oss og trene, gjerne med små barn, her legges det stor vekt på barnevennlighet, sier Farshad.

Academia Maestra inneholder det meste av det et komplett treningssenter bør inneholde, pluss enda litt til.

– På våre 450 kvadratmeter finnes det aller meste av moderne apparater, løse vekter og annet utstyr, som hører hjemme i tradisjonelle helsestudioer. Dessuten har vi to badstuer og et ferdig innredet dansestudio, som vi ønsker å ta i bruk på sikt. Slik at det ikke er bare kampsport det går i. Man kan trene det meste her hos oss, fortsetter Farshad fornøyd.   

Koreanske kampkunster
Taekwondo, som i dag er OL gren og en av verdens ti mest utbredte idretter, er en koreansk kampsport med svært gamle røtter. Den dreier seg for øvrig ikke bare om slag og spark, og langt mindre om å angripe og skade andre. Taekwondo er først og fremst en selvforsvarsteknikk med en egen filosofi. Ved siden av diverse kampteknikker, smidighet og styrke, skal utøverne lære ting som respekt, ydmykhet og ikke minst kroppsbeherskelse. Målet med treningen er å bli et bedre og mer komplett menneske med selvtillitt og høy selvrespekt.

Hapkido er, i motsetning til Taekwondo, en moderne koreansk kampkunst, som har oppnådd stor popularitet på verdensbasis i løpet av de siste 50 årene.  Kampsporten kjennetegnes ved sirkulære bevegelser, kast, grep og spektakulære spark. Den regnes som en ren selvforsvarsform, hvor hovedprinsippet er å utnytte motstanderens kraft til egen fordel.

Det er ikke uvanlig, akkurat som i Academia Maestras tilfelle, at taekwondo og hapkido trenes i samme klubb, til tross for at det på mange måter er to vidt forskjellige idretter.  Mens taekwondo har mest fokus på spark- og slagtrening, har hapkido mer fokus på frigjøringsteknikker, låsegrep, kast og fallteknikker. Det finnes imidlertid også en rekke fellestrekk mellom de to. Blant annet dreier begge seg om selvdisiplin og selvbeherskelse, og begge er først og fremst selvforsvars- og ikke angrepsteknikker. 

Passer for alle
– Vi har noe for alle og enhver. Absolutt alle kan trene her hos oss. Allerede fra femårsalderen kan man begynne å trene kampsport, og det finnes ingen øvre aldersgrense. Men hvis det ikke frister med verken taekwondo eller hapkido, har vi mange andre tilbud. Mandager og onsdager fra 18.00 til 18.45 har vi spesialtrening i uttøyning. Og tirsdager og torsdager fra 19.00 til 19.45 har vi egne selvforsvarskurs. Dessuten er treningsstudioet åpent for vanlig trening alle dager, forteller Sharam Lashgari, før han tar fatt på kveldens hapkidotrening.

Påstanden om at treningen passer for alle får vi raskt bekreftet da ivrige elever samler seg rundt den norske kampsportsmesteren for å ta til seg ny lærdom. Mennesker i nær sagt alle aldre og av begge kjønn, fordelt på en rekke nasjonaliteter har funnet veien til Academia Maestra denne fredagskvelden. Både Norge, Spania, England, Romania, og Iran er representert.

Blant de fremmøtte finner vi norske Lasse Strømsnes, han har trent både taekwondo og hapkido med Master Sharam siden i fjor høst.

– Jeg flyttet nedover til Torrevieja på permanent basis i oktober, og begynte å trene med Sharam omtrent umiddelbart. Taekwondo kan være ganske slitsomt, mens hapkido er mer avslappende. Jeg kommer uansett til å fortsette med begge deler. Det er et fantastisk internasjonalt miljø her, og treneren er helt topp. Han har sagt at hvis jeg trener og er ivrig og pliktoppfyllende, kan jeg få svart belte om 2,5 år. Det beste med det hele er at det gir meg bedre selvtillitt og høyere selvrespekt, sier Lasse, før han må kaste seg rundt for å delta i treningen.   
 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter