Nordnorsk seriegründer på Costa Blanca

Publisert

For et knapt tiår siden bestemte familien Strømsnes seg for å flytte fra hjembyen Bodø til Spania. Per-Ivar Strømsnes hadde tenkt å trappe ned på arbeidsmengden. Men å tilbringe dagen med å kaste stein i Middelhavet, var ikke noe for han…

Det nordnorske klimaet var ikke lenger særlig fristende for familien Strømsnes, og i 1999 tok de den endelige beslutningen om å flytte til Spania. Per-Ivar Strømsnes drev med eiendomsutvikling og forvaltning hjemme i Bodø den gangen, han var sin egen sjef, og trengte ikke være fysisk til stede for å kunne jobbe.

Skulle trappe ned  
– Det var ganske mange som begynte å flytte fra Bodø på slutten av nittitallet, men flesteparten reiste nedover til Østlandet. Vi ville lenger enn som så, skal man først flytte på seg, må man flytte langt, ikke bare til Tønsberg, tenkte vi. I 1998 reiste hele familien til Gran Canaria for og ”prøvebo”, det var helt greit. Så var det noen som anbefalte oss å prøve Albir på fastlandet. I april 1999 tilbrakte vi 14 dager der, det ga mersmak. Vi bestemte oss raskt for å ta et prøveår, det er over ni år siden nå. Det var nok eventyrlysten som drev oss. Det at jeg kunne jobbe via internett, og bare trengte å ha en ”handyman” til og ta seg av det praktiske hjemme i Norge, var selvsagt også en stor fordel, forteller Per-Ivar Strømsnes.

Egentlig hadde familiefaren tenkt å trappe ned på arbeidsmengden da han flyttet til Spania. Men etter hvert begynte han så smått med leilighetsutleie, og allerede i oktober 99, hadde han startet Costa Blanca Booking.

– Meningen var at jeg skulle roe ned og delvis førtidspensjonere meg da jeg kom nedover, det var ikke meningen at jeg skulle ha noe fast. Men det ble fort kjedelig, det å sitte og slenge stein i Middelhavet var ikke noe for meg. Har du forresten lagt merke til at selv om du kaster en firkantet murstein, blir mønstrene i vannskorpa fortsatt runde, det er ikke grenser for ensformighet, sier Per- Ivar med et lite smil.

På lufta  
Per-Ivar Strømsnes er gründer til fingerspissene, og han har aldri vært redd for å prøve nye ting. I februar 2000 gikk han på lufta med Costa Blanca Radio. Det hele begynte som et samarbeid med lokalradioen i Alfaz, hvor nordmannen fikk en god avtale med to timers sendetid hver dag. Etter en stund koblet de seg opp mot en ny og større sender i Altea, hvor de ble forespeilet at de skulle få hele Costa Blanca som dekningsområdet, men det ble aldri noe av, investeringene kom ikke som de hadde blitt lovet.

– På denne tiden kom de norske tv-kanalene, avisene og ukebladene til Costa Blanca, og på toppen av det hele, internettbølgen. Med ett var det langt verre å drive lokalradio. Det ble vanskelig å konkurrere med de nye mediene, og vi fikk plutselig betydelig lavere reklameinntekter. I 2004 bestemte vi oss for å ta en pause på ubestemt tid, der er vi fortsatt i dag, sier Per-Ivar.
Costa Blanca Undervisning
I 2001 startet Per-Ivar og kona Lill den norske skolen i Albir, Costa Blanca Undervisning. Lill er utdannet lærer hjemme i Norge, og arbeidet en stund ved Den Norske Skolen Costa Blanca i Alfaz del Pi. Men så en dag følte hun seg klar for nye utfordringer.

– Lill fant ut at hvis hun skulle jobbe på en perfekt skole, måtte hun skape den selv. Så vi leide en villa i Albiråsen og satte i gang. De første par årene hadde vi 20 elever, så ble det 30. Vi så fort at det var et marked til stede, det var helt klart ønskelig med en norsk skole i Albir, så vi bestemte oss for å utvide. Vi kjøpte bygningen der hvor vi holder til i dag, og gjorde den om til skoleformål, deretter sørget vi for statlig godkjenning, og så var det i gang for alvor. Siden det har vi hatt rundt 60 elever hvert år, det er det samme som fullt hus. Dette er konas ”baby”, og det går bra, folk vil ha skolen her i Albir, det er helt tydelig, opplest og vedtatt, fastslår bodøværingen.

Universell organisasjon
Men det er eiendom som er essensen i Per-Ivars rike, og i 2003 begynte han med eiendomsmegling i tillegg til utleievirksomheten.

– Costa Blanca Booking er en universell organisasjon. Vi er forberedt på konjunktursvingninger, og skal hele tiden kunne tilpasse oss markedet. Dessuten kunne ikke beliggenheten vår, her i hovedgata i Albir, vært noe særlig bedre. Vi har en god del ”drop-in” kunder. Det gjelder å være fleksibel, for eksempel behersker våre tre salgsarbeidere så godt som alle europeiske språk, det er selvsagt en fordel. Så det er ikke vi som har det verst i bransjen om dagen, selvfølgelig merker vi at det er lavere omsetningstakt, men det går ganske greit, forklarer Per- Ivar.

Han mener at det ikke er så verst stilt med nordmenn som mange skal ha det til, det er verre med britene, de kjøper langt mindre nå, mens for eksempel hollenderne fortsatt er relativt stabile.

– De som kjøper nå er de som ikke er konjunkturavhengige. Det er de som ikke trenger å låne penger i spanske banker, de som har penger, det er ikke lenger så mye den ”vanlige mannen i gata”. Dessuten er det mer firmaer som kjøper om dagen, det å kjøpe fritidsbolig til sine ansatte, kan du godt si er en voksende trend.

Totalleverandør  
I 2004 begynte Costa Blanca Booking å utvikle egne boligprosjekter, da ordner Per-Ivar alt selv, alt fra advokater og banker, til arkitekter og entreprenører. Alle tjenester blir levert av lokale spanske firmaer.

– Vi er blitt en totalleverandør, og tilbyr absolutt alt. Jeg opplever det for øvrig som relativt greit å drive forretning i Spania, det skal sies at det er et langt tøffere byråkrati her, det er mye mer krav til dokumentasjon, og uendelig mange formaliteter. Men jeg har lært meg å kjøpe inn de tjenestene jeg trenger, det løser mange problemer. På den måten slipper du og gjøre alt to ganger, og det er jo en stor fordel, sier den joviale bedriftslederen. For øvrig må man jo ha litt høyere grad av tålmodighet. Det er ikke alltid like høyt tempo på saksbehandling som man er vant med fra hjemlandet. I ordboken står det at betydningen av ordet ”manana” betyr i morgen. I realiteten betyr det ”forhåpentlig en gang i fremtiden” .

Costa Blanca Booking er også totalleverandør på leiemarkedet. Og selv om salget har sunket noe, er det fortsatt nok av folk som leier feriebolig, faktisk flere enn noen gang. Men også i leiemarkedet endrer trendene seg.

– Det blir en knallsommer for utleiemarkedet, alt er booket, vi har stinn brakke hele sommeren. Trenden nå om dagen, er at familier slår seg sammen og leier større villaer. Der kan de grille, invitere venner og slippe ungene løs. Det er bedre enn å bo i en leilighet med en liten terrasse på størrelse med skrivebordet her. Folk tar gjerne en leiebil på kjøpet også, da kan de velge mellom strand eller basseng, denne ferieformen har nærmest eksplodert om dagen, forteller Per-Ivar Strømsnes.

Trives godt
Familien Strømsnes er hjemom Norge noen ganger i løpet av året. Minimum 5 ganger eller sjeldnere. Det kommer litt an på hvor mange av Per-Ivars gamle kompiser som gifter seg for andre eller tredje gang, ellers er de hjemme hver sommer og annenhver jul.

– Vi trives godt her i Spania, vi liker måten å leve på, og vi har fått nok å gjøre, og er fornøyd med det. Men livet her nede skal ikke bare være jobb, det handler om å nyte de andre gevinstene som er til stede ved å bo her i landet. Jeg har ikke tenkt å flytte hjem med det første, det blir i hvert fall ikke neste uke for å si det sånn. Det viser seg at mesteparten av verdens befolkning bor utenfor Norge, og de klarer seg faktisk ganske bra. Det går med andre ord an å leve andre plasser, og dette stedet er så definitivt en av dem. Og slik avslutter gründeren, som egentlig bare skulle sitte og kaste stein i Middelhavet da han kom til Spania for snart ti år siden…

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter