Kunst og design i Guardamar

Publisert

For halvannet år siden flyttet Carsten og Lise Klinksgaard fra Danmark til Costa Blanca. Omtrent i samme øyeblikk åpnet de Casa Interior i Guardamar. Den første oktober inviterte ekteparet for andre gang til kunst & design aften.

For halvannet år siden flyttet Carsten og Lise Klinksgaard fra Danmark til Costa Blanca. Omtrent i samme øyeblikk åpnet de Casa Interior i Guardamar. Den første oktober inviterte ekteparet for andre gang til kunst & design aften.

Carsten Klinksgaard har bakgrunn som møbelsnekker. I mange håndlagde han danske designkjøkken hjemme i Danmark. Da han og Lise bestemte seg for å flytte til Costa Blanca, begynte de å se seg om etter danske kjøkken leverandører som var representert i området. Etter kort tid kom daglig leder og eier av Sønderborg Kjøkkenet, Johnny Pedersen, på banen. Det ble starten på et dansk designereventyr i Spania.

Håndtegner alt
– Vi begynte å arrangere dette fordi jeg mener at kunst og design henger tett sammen. De to uttrykksformene er nært beslektet. Vi legger vår sjel i å lage en god design, akkurat som en kunstner legger sin sjel i å lage et godt kunstverk, forklarer Carsten Klinksgaard.

Sammen med en tysk snekker monterer han alle kjøkken selv. Han tar mål og tegner de også. Mens kona Lise står for designet. Masseproduksjon er som et skjellord å regne.

– Vi har en del felles metoder og fremgangsmetoder med kunstnerne også. Blant annet tegner vi alt for hånd på akvarellpapir, et materiale som alle kunstnere kjenner godt. Vi bruker aldri dataprogrammer eller andre tekniske hjelpemidler. Dette er håndverk og må gjøres for hånd. Derfor fremstilles hvert kjøkken unikt for hver kunde. Det lages aldri to like, akkurat som to kunstverk aldri er like. Alle komponenter blir produsert på en liten spesialfabrikk i Danmark. Fabrikkeier Johnny Pedersen deler vår filosofi, og vi har fått et kjempesamarbeid. Johnny er perfeksjonist og pertentlig til fingerspissene akkurat som oss.    

  
Totalleverandør
Danske designkjøkken er Carsten og Lises hovedfokus. Men utover det leverer de alt som har med dansk design og interiør å gjøre, både til reformeringsprosjekter og nybygg.

– Vi er totalleverandører av kjøkken, men også totalleverandører av design. Det vil si at vi påtar oss hele hus og alt som hører med. Helt fra grunnen av, hvis kundene ønsker det. Da tegner vi også alt for hånd, men da i samarbeid med arkitekt. Vi har drevet i halvannet år nå og har klart oss helt fint gjennom den økonomiske krisen. Nå kan det bare gå fremover. Vi opererer over hele Costa Blanca og våre kunder består av skandinaver, briter, tyskere og spanjoler. Nordmenn er nok blant den mest kjøpesterke gruppen, forteller Carsten.

Intet oppdrag er for stort eller for lite for Casa Interior. De leverer alt fra bitte små tekjøkken til hele boliger. Danske designmøbler og andre interiørartikler fra samme land hører med i sortimentet. For med totalleverandør mener Carsten totalleverandør. I enkelte tilfeller er Lise endog med kundene ut for å finne passende fliser og andre materialer som bidrar til det ferdige resultatet.

– Vi er med i en helhetlig prosess. Egentlig er det bare fantasien som setter grenser for hva vi ikke kan levere. Å tegne for hånd tar lengre tid, men vi syntes kundene fortjener noe mer, derfor er det håndtegning som gjelder. Det er bare slik man kan se hvordan det endelige resultatet virkelig blir. Til slutt fargelegger vi også for hånd slik at uttrykket skal bli helt riktig. Gjennom kunst & design aftenene ønsker vi å vise hvordan de to hører sammen. Det å lage et fint kjøkken eller et fint hus er kunsthåndverk. En kunstner skaper for eksempel et maleri mens en håndverker og en designer for eksempel skaper et kjøkken, forklarer Carsten. 

Populært tiltak
Det er tydelig at kunst og design aftener er et populært tiltak. Stadig flere kommer innom Casa Interiors lokaler i Guardamar denne torsdagskvelden. Også kunstnerne, som har hengt opp sine malerier blant utstillingskjøkkenene, dansknorske Rita Hee og irskfødte T. J. Miles, er storfornøyde med opplegget.

– Dette er et bra konsept. Selv om kunst kan være mer abstrakt og design mer konkret, er det en tett sammenheng mellom de to. Det er en god ide og knytte de sammen og vise denne sammenhengen. Dessuten er det gøy å gjøre ting som er litt annerledes. Hvis jeg blir invitert neste gang, kommer jeg selvsagt til å stille opp, sier T. J. Miles, hvis kunst er å finne i et 20-talls land. 

– Jeg ble kjempeglad da jeg fikk invitasjonen. Kunst og design henger definitivt sammen. Alt som ses her i dag er kunst sammensetninger. Kjøkkenet er det rommet hvor alt foregår, og hva er vel et kjøkken uten et maleri? Spør Rita Hee, som til daglig er å finne i Atelieret Casita del Arte i Pino Mar urbanisasjonen i Guardamar.     
 

Elevutstilling                                                                          Fra den 10. til den 22. oktober skal Rita Hee og T.J. Miles elever ha utstilling på Casino ved Vista Alegre i Torrevieja. Utstillingen åpner klokken 18.00 lørdag den 10. Det er første gang deres elever stiller ut Noen av dem har malt i mangen år, mens andre bare har et halt års erfaring. På de fleste utstillingsdagene vil det være mulig for publikum og snakke med kunstnerne.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Og om du føler deg litt generøs, spander en kaffe på redaksjonen! ??? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...


Nyttig å vite:

Relevante nyheter