I februar i fjor kom den overraskende nyheten om at Spanias mest innflytelsesrike og fryktede journalist, Pedro J Ramirez, hadde blitt avsatt som direktør i El Mundo på grunn av hans kontinuerlige publikasjoner om korrupsjonsskandaler tilknyttet Kongehuset og Regjeringen. På nyttårsaften kunngjorde han lanseringen av en ny avis som spanske medier beskriver som revolusjonerende.
Da det ble offentligjort at Pedro J. Ramirez (hele Spania kaller han Pedro J) hadde blitt avskjediget fra El Mundo; avisen han selv grunnla og ledet i 25 år, trodde de fleste det var en spøk. Selskapet som i dag eier avisen, Unidad Editorial, opplyste at Pedro J´s kontinuerlige kritikk av Regjeringen og Kongehuset hadde ført til at mange annonsører hadde valgt å trekke seg, men ifølge journalisten selv, var det presset fra President Rajoy og Kongehuset, som gradvis mistet popularitet i takt med hans publikasjoner om diverse korrupsjonsskandaler, som førte til hans omdiskuterte avgang.
VANT MED MOTVIND
-Jeg er vant med motvind, sier den populære journalisten til SpaniaPosten. Det er ikke første gang jeg befinner meg i en slik situasjon. Etter å ha jobbet i flere år for høyreavisen ABC, ble jeg i 1980, i en alder av bare 28, utnevnt til direktør for Diario 16. Avisen gikk gjennom en vanskelig periode og sto i fare for å bli nedlagt. Men i løpet av kort tid greide jeg å posisjonere den som en av Spanias tre største riksdekkende aviser.
Han legger til:
-Likevel, i mars 1989, ble jeg avsatt fordi jeg nektet å stoppe publikasjonene om den påståtte koblingen mellom terroristgruppen GAL (GruposAntiterroristas de Liberacion) og sosialistregjeringen til Felipe Gonzalez.
Bare syv måneder etter at han forlot Diario 16, grunnla Pedro J El Mundo. I løpet av et tiår, ble avisen en av de med størst opplagstall i Spania.
SKANDALØS PLAN
-Avisen utmerket seg med sine publikasjoner om korrupsjonsskandaler tilknyttet PSOE, og kom med eksklusive avsløringer om GAL, hvor det ble bevist at regjeringen faktisk hadde organisert terrorgruppen GAL, som drepte flere medlemmer av den baskiske terrorgruppen ETA.
Ifølge Pedro J, på oppdrag av selve Felipe Gonzalez, ble det klekket ut en skandaløs plan som skulle fjerne blekket fra journalistens penn i all evighet. Pedro Js elskerinne, den afrikanske Exuperancia Krepsen Muebake, ble kontaktet, og for en svimlende sum godtok hun å sette opp en felle for journalisten. Den makabre planen gikk ut på at en mann skulle gjemme seg i et skap og filme parets oppsiktsvekkende elskovsscener. Det ble laget hundre kopier av videoen som ble sendt til Spanias mest innflytelsesrike menn; inkludert politikere, Kongen, forretningsmenn, journalister, og til og med hans svigerfar, og til slutt hans samboer, den verdensberømte designeren Agatha Ruis de la Prada.
Advokatene hans insisterte på at han måtte arrangere en pressekonferanse umiddelbart for å unngå en brå slutt på hans brilliante karriere. Kvaliteten på videoen var så dårlig, hevdet de, han kunne trygt si at mannen ikke var ham, og at filmen var en montasje. Da pressekonferansen fant sted, gjorde imidlertid Pedro J akkurat det motsatte, til advokatenes store overraskelse.
-Jeg innrømmet at mannen i filmen var meg. Jeg er hvem jeg er, det kan jeg ikke forandre på, men jeg er ingen løgner. Og til syvende og sist, hadde ikke videoen noe med min profesjonelle karriere å gjøre. Dessuten ville jeg bevise at videoen var et politisk angrep på min person, og avsløre hvem som stod bak.
Han legger til:
-Jeg satte opp et team som etterforsket saken. Det endte opp med at President Gonzalez sin personlige assistent, Angel Paton, sammen med den kjente advokaten Emilio Rodriguez Mendez, blant andre, ble dømt til seks års fengsel for invadering av mitt privatliv.
NY DIGITAL AVIS
Da Pedro J gikk av som direktør i El Mundo, mot en kompensasjon på flere millioner euro, trodde de fleste at hans karriere var over for godt. Spesielt fordi han ble tvunget til å akseptere noen betingelser som forhindret han fra å skrive for andre medier, eller lage en ny avis som konkurrerte med El Mundo i en lengre periode. Men den viljesterke journalisten annonserte i desember i fjor at han til høsten ville lansere en ny digital avis; El Español, og inviterte det spanske folket å være med på utviklingen av det nye mediet, som han selv beskriver som ‘en ni måneders graviditet’. Prosessen er nå i gang med å finne Spanias 80 beste journalister og spaltister som skal lage Spanias beste avis.
-Siden det er en digital avis, trenger vi ikke å bruke ressurser på papir, blekk, distribusjon, etc. En god avis skiller seg ut for sitt innhold, og skal man ha gode artikler, må man ha gode journalister, og det er dette vi vil bruke pengene på.
EN ‘REVOLUSJON’
-Kan du oppgi noen navn?
Jeg har flere på listen, men vil ikke avsløre noen av dem ennå. Det jeg kan si, er at vi har fått med Alfredo Triviño, som er kjent for å være en av verdens beste grafikere og som har jobbet for Rupert Murdoch´s The Times og The Sunday Times.
På nyttårsaften ble det satt opp en side på Twitter som skal lede avisens framtidige lesere gjennom avisens ‘svangerskap’. I løpet av bare tjue-fire timer hadde siden fått hele 40 000 følgere. Noe som flere spanske medier beskriver som ‘en revolusjon’.
-Vi er kjempefornøyde med utviklingen. Det går over all forventning. Det er så spennende. Jeg føler meg som et barn igjen!
LANSERING TIL HØSTEN
Ironisk nok, så finansierer Pedro J den nye avisen med pengene han mottok fra El Mundo. Mange spår at El Español kommer til å stjele mange lesere fra samtlige ledende aviser; som ABC, El Mundo og El Pais, som sliter økonomisk og står i fare for å bli lagt ned. Hvis alt går etter planen, og avisen blir utgitt før parlamentsvalget på slutten av året, vil den utvilsomt også føre til vesentlige problemer for Regjeringen som har alt å tape på El Españols utgivelse.
-Har President Rajoy grunn til å være bekymret?
-Rajoy har mange grunner til å bekymre seg, ved siden av utgivelsen av El Español, og mer trenger man ikke å si om den saken, ler han.