14.2 C
Alicante
30.4 C
Málaga
17.9 C
Las Palmas de Gran Canaria

Golf på Costa Blanca

Costa Blanca er en favorittdestinasjon for golfere fra fjernt og nær, ikke minst for skandinaver. Det milde klimaet, den gode infrastrukturen og stadig flere golfbaner å velge mellom, er blant tingene som trekker hopetall av golfentusiaster til ”den hvite kysten”.  

Costa Blanca er en favorittdestinasjon for golfere fra fjernt og nær, ikke minst for skandinaver. Det milde klimaet, den gode infrastrukturen og stadig flere golfbaner å velge mellom, er blant tingene som trekker hopetall av golfentusiaster til ”den hvite kysten”.  

I boken ”Flytta Söderut – Costa Blanca-Spanien” fra 2009 omtaler den svenske forfatteren Peter Larson Costa Blanca som den nye ”Golfkysten”. Larson spådde denne utviklingen allerede på slutten av 80-tallet. Ingen kan si at han ikke har fått rett. I dag er det et 50-talls golfbaner innen en ti mils radius fra Alicante.  

En av de som har fått øynene opp for golf på Costa Blanca er golf pro Jan Skoglund Paltto. I juni holdt han sine første kurs på Alicante Golf. Nå skal han kjem til Karasjok for sommeren. Men så fort mørketiden inntar hans hjemtrakter i Finnmark, vil han igjen være å finne på Costa Blanca, hvor han blant annet skal holde nye kurs.

Bitt av basillen
– Jeg spilte golf for aller første gang i 1995. I samme øyeblikk som jeg slo mitt første slag ble jeg bitt av basillen. Etter kort tid var jeg i gang med en treårig profesjonell trenerutdannelse i regi av PGA, forteller Jan Skoglund Paltto til Spaniaposten.

Den energiske finnmarkingen er ikke blant de som tilbringer mest tid på sofaen. Hele livet har han drevet med idretter som ski, dans, sykling og karate på høyt nivå. Egentlig var målet å bli OL mester i langrenn, men en lengre periode med overtrening og en påfølgende skade satte en stopper for disse planene.

– Den allsidige idrettsbakgrunnen har hjulpet meg å bli en god golfer. Det er viktig å holde kroppen i orden. Hvis man bare trener golf kan man lette pådra seg skader. Ensidig trening er uansett ikke bra. Det sier seg nesten selv hva som skjer hvis man for eksempel bare trener magen og ikke ryggen eller vice versa.

– Dessuten er balanse livsviktig når man spiller golf. Jeg bruker mye tid på å trene balansen. Blant annet går det mye i rollerblades og skateboard sammen med sønnene mine. Da hender det folk spør hva i all verden det er jeg holder på med. Men idrett er en livsstil for meg. Det har det vært siden jeg var temmelig ung.    

Allsidig
Det er imidlertid ikke bare idrett som opptar den norske golftreneren. Hans yrkeskarriere er vel så allsidig. Etter sosialøkonomistudier på Blindern, økonomistudier ved Handelshøyskolen i Bergen og læremiddelpedagogikkstudier på Den Samiske Høyskolen i Kautokeino, har Paltto vært gründer for flere firmaer.

I 1988 startet han et oversetterbyrå som tilbød tolketjenester mellom samisk og norsk. Noe senere startet han et firma som har blitt en av Norges største leverandører av konferanse- og tolkningstjenester. I 2000 etablerte han et nettsted hvor man kan få samisk fjernundervisning. I vinter har han laget fem barne-tv programmer for NRK, som handler om to samiske gutter som er bosatt på Costa Blanca. Dette bare for å nevne noe.
Enkelte av foretakene driver han ennå ved siden av golfen som har blitt hans hovedbeskjeftigelse.

– Den 23. mai 2000 startet jeg Karasjok Golfklubb. Vi er Norges billigste klubb. Årskontingenten koster bare 500 kroner. Derfor har vi mange såkalte fjernmedlemmer, men vi har etter hvert fått mange lokale medlemmer også, forteller Paltto.

Golfturer
Som golfentusiast har Jan Skoglund Paltto reist gjennom mange land for å forfølge sin lidenskap. For han er det liten tvil om at Costa Blanca er Europas fremste golfparadis. Et av hans neste prosjekter er å arrangere golfturer fra Norge til Costa Blanca.

– Dette området er rett og slett et paradis for golfere. Her kan man spille golf hele året. Costa Blanca er det beste stedet i Europa å spille golf. Først og fremst på grunn av det behagelige klimaet, men også på grunn av banestandard og omkringliggende infrastruktur.   

– Det var golf som fikk meg ned hit for første gang i form av en treningsleir rett etter at jeg ble hektet på midten av 90-tallet. Det falt umiddelbart i mersmak. Solskinn midt på vinteren er jo ikke akkurat vi nordmenn vant til. Det ga ekstra energi og inspirasjon. Det er viktig å prøve seg på litt forskjellige steder.

– Jeg syntes generelt det er viktig å se seg litt rundt i verden. Det er først da man forstår hvor fint man har det hjemme. Jeg har opplevd mye fint på mine reiser, men også mye elendighet. Verden er full av kontraster. Det har jeg i hvert fall lært underveis. Dessuiten har jeg definitivt lært at vi nordmenn ikke har noe å klage over, konstaterer Paltto.  

Ingen snobbesport
Golfentusiasten fra Karasjok er nøye på å få frem at golf på ingen måte er noen rikmannssport. Det er mulig det var det før, men slik er det definitivt ikke lenger nå, mener han.

– Golf er en idrett for absolutt alle. Et problem her i Spania har vært prisene. Dette problemet har imidlertid finanskrisen løst, og prisene er nå godt nede på jorda igjen. Man kan si det sånn at markedet har regulert seg selv og at det har kommet de som spiller golf her på Costa Blanca til gode.

– I Norge har vi i Karasjok Golfklubb bidratt til at prisene på landsbasis har gått ned. Utstyr er heller ikke så dyrt som det var tidligere. Dessuten pleier jeg alltid å si at man ikke trenger å kjøpe alle 14 køllene med en gang. Det holder lenge med tre til fire køller til å begynne med. Et halvt sett med syv køller koster nå eksempelvis rundt 85 euro i Spania. Det er ikke dyrere enn utstyr til mange andre hobbyer, snarer tvert i mot, sier den norske golftreneren.

Mange fordeler
Jan Skoglund Paltto tror at det vil bli mer og mer golf på Costa Blanca i fremtiden. Han mener generelt at både banestandard og tilhørende fasiliteter er bedre i Spania enn i andre land han har besøkt for å spille golf.

– Forholdene for golf her på Costa Blanca er som sagt ypperlige. Jeg tror ikke det kan bli stort bedre. Dessuten er det alt det sosiale rundt svært viktig. Kanskje vel så viktig som selve spillet i Spania.   

Paltto mener at en av de store attraksjonene ved å spille golf på Costa Blanca er det internasjonale miljøet. På golfbanene langs ”den hvite kysten” har han møtt folk fra alle mange forskjellige land.

– Jeg har spilt golf med både russere, indere, pakistanere og kinesere her på Costa Blanca. Når man spiller hjemme i Norge er det som regel med landsmenn. Selv om det der også kan dukke opp en og annen utlending.

– Det faktum at det blir stadig billigere gjør at flere og flere kommer hit til Spania for å spille. Golf som alle kan lære seg på et eller annet nivå. Her på Costa Blanca er alt utrolig godt tilrettelagt for golfere. På La Finca her borte kan man få et rom med frokost og green fee for 62 euro. Vanligvis koster green fee 72 euro alene. Det sier sitt om endringene som er på gang. Golf er definitivt en sport for fremtiden, konkluderer den engasjerte golftreneren fra Karasjok.   

Kontakt
Jan Skoglund Paltto holder golfkurs på alle nivåer fra nybegynner til profesjonell på Alicante Golf. I sommer blir han hjemme i Norge, men til høsten er han atter en gang på plass på Costa Blanca, hvor han er behjelpelig med det aller meste som har med golf å gjøre.  For mer informasjon se hans hjemmeside  www.paltto-golf.com, eller ta kontakt på projan@paltto.com eller 0034 659 606 457.

Relaterte saker

- Advertisement -