Yngve Anfinnsen, bosatt i Altea, er leder for kundeservice i Wipzona og har vært bedriftens ansikt utad siden oktober 2004.
– Vi er et forholdsvis lite firma. Vi er åtte ansatte. I tillegg har vi knyttet til oss teknikere som er ute på oppdrag som er selvstendige. Mine arbeidsoppgaver er å håndtere alle henvendelser på telefon og e-post, selge, ta imot ordre, gjøre klar for installasjon, sende teknikere ut på installasjon og andre serviceoppdrag hvis ting ikke fungerer. Mye løses på supporttelefon og epost. Å sende teknikere ut på serviceoppdrag til våre kunder kan for enkelte føles noe kostbart, men vi har et meget godt tilbud her på Wipzona. Hvis kunden tar med maskinen hit på kontoret, hjelper vi dem med enkle oppgaver gratis. Før beslutning tas kommer ofte mange innom kontoret. Det gjelder spesielt eldre mennesker som oppsøker oss. De føler nok mer trygghet med direkte kundekontakt, som er meget hyggelig sier Yngve Anfinnsen og understreker at han liker veldig godt å ha med mennesker å gjøre. Wipzona holdt til på Terra Mittica de første fem årene på grunn av tilgangen til fiberkabel. Anfinnsen sier det var lite kundevennlig å være så langt unna sentrum og at situasjonen har blitt helt annerledes etter at de flyttet til Albir.
– Det er lettere å få nye kunder, og eksisterende kunder er meget fornøyde. Albir er definitivt det mest ideelle stedet for oss å ha kontor og jeg trives veldig godt her i Albir, understreker han.
Flest norske kunder
Wipzonas kundemasse har fra oppstarten sommeren 2004 vært jevnt økende. De fleste av kundene, litt over halvparten, er norske. Deretter er det en jevn fordeling mellom nederlandske, spanske og engelske kunder og en liten andel fra andre europeiske land. De siste par årene har Wipzona merket en reduksjon i det britiske markedet fordi mange har flyttet tilbake på grunn av den økonomiske situasjonen i Storbritannia.
– Vi driver nå og ansetter en ny person som kan møte de utfordringene vi har i markedet. Helst bør den rette personen snakke engelsk, nederlandsk, spansk og norsk. Det er heldigvis ikke vanskelig å finne dyktige datafolk her i Spania. Arbeidsledigheten er høy og mange velutdannede er uten jobb. Det er rift om arbeidsplassene. I tillegg er det stor etterspørsel etter jobber i databransjen, som er en fordel for oss, sier Anfinnsen
Ikke en typisk spansk arbeidsplass
– Det er et helt annet lønnsnivå i Spania, men vi må ikke glemme at det også er lavere priser her. Så det er ikke sammenlignbart med Norge. Jeg har norsk arbeidstid fra kl.08.15 – 16.00. Jeg har også muligheten til å jobbe hjemmefra, men tar ikke oppdrag ute hos kundene. Tar etter behov servicetelefoner og behandler henvendelser via e-post hjemmefra. Wipzona er ikke en typisk spansk arbeidsplass. Jeg har merket meg at spanjoler har større respekt for autoriteter. En leder har lettere for ” å sjefe» med sine medarbeidere, men slik er det ikke her. Det er heller ikke den beste måten å jobbe på slik jeg ser det. Vi har meget oppegående og velutdannede medarbeidere. Seks av våre medarbeidere er spanske så det er kun meg og eier av bedriften som er norske. Når det gjelder sosiale rettigheter her i Spania blir man enige om en netto utbetalt lønn. Resten er arbeidsgiverens ansvar som skatt og sosiale kostnader. Vi har fire uker ferie og fri de spanske helligdagene, men ikke de norske. Så 17. mai er arbeidsdag for meg, sier han, men understreker at han tar en feriedag på nasjonaldagen med et godt måltid sammen med familie og venner.
Gruer meg til varmen
Det kan være slitsomt for de fleste å jobbe i Spania om sommeren med temperatur opp mot 40 varmegrader.
– Å jobbe i varmen kan være en utfordring. Vi har aircondition her på kontoret og også privat så da er det som regel ikke noe problem. Men jeg har begynt å grue meg til varmen fordi det er mye å gjøre om sommeren. Først og fremst på grunn av min kone Monicas firma Spaniaservice som driver med utleie av boliger. Det er stor pågang om sommeren. Jeg hjelper til så ofte jeg kan gjennom hele året og stortrives med det. Så jeg har ikke mye fritid, men jeg liker å være aktiv og ha mye å gjøre, sier Anfinnsen.
Rutinene er forandret
– Weekendaktiviteten er turer i området og å jobbe med Spaniaservice. Fritidsaktivitetene ble noe annerledes da vi flyttet hit. Det blir nå lite med skiturer og skøyting. Jeg savner det litt, men er mye mer ute her enn jeg var i Norge. Jeg elsker fjell- og skogturer. Er veldig glad i dette området med hyggelige spanjoler og fantastiske turmuligheter som jeg benytter meg av med familie og venner. Rutinene er forandret. Jeg lever et annet liv her. Er som sagt mye mer ute og er mer sosial på grunn av klimaet. I Norge var det bare ved spesielle anledninger som vi gikk ut og spiste. Går også ofte turer i området i Altea hvor jeg bor, sier Anfinnsen som aldri blir lei av atmosfæren i gamlebyen i Altea og nyter den fullt ut.
Valget falt på Spania og Costa Blanca området
– Det hele startet med at vi hadde lyst til å selge huset i Askim å skaffe oss noe mindre. Min kone nevnte da at kanskje vi samtidig skulle tenke på å flytte til et annet land. Vi hadde hørt at Azorene var fantastisk og hadde også lest en historie som nok påvirket oss litt. Historien var om en gutt som besøkte Azorene for første gang hvor han da spurte sin far; ”Er det her Gud bor?” Så da vi var på reiselivsmessen i Lillestrøm januar 2004 oppsøkte vi standen til Azorene for å forhøre oss om muligheter og utfordringer ved å bosette seg der. De sa det kunne bli en utforring med jobb og språk. Vi gikk da til nabostanden som var Alfaz del Pi. Vi kjente noe til stedet fra tidligere gjennom hva min mor fortalte fra sine ferier, men hadde aldri vært der selv. Vi ble interessert og forstod at det var mer muligheter der enn i Azorene. Vi undersøkte nærmere området og fant stedet meget sjarmerende så derfor falt valget på Spania og Costa Blanca området, med hav, fjell, daler og skoger. Hele familien flyttet først til Alfaz del Pi 1. september 2004 hvor vi bodde de første tre månedene, deretter bodde vi cirka et år i La Nucia. Jeg fikk det første datoppdraget etter et par uker og tjente 40 Euro. Dette måtte jo feires på restaurant og regningen kom på ca. 200 Euro. Men vi kom godt i gang etter hvert, slik at det ble balanse i «regnskapet». Vi forelsket oss i den sjarmerende middelalderbydelen i Altea med kirkeplassen. Vi kjøpte leilighet sentralt i Altea med kort vei til det meste. Min datter Vigdis og min sønn Asle flyttet etter en stund tilbake til Norge for å studere og jobbe, men min sønn – som er kunstner kom
tilbake til Spania og bor og jobber nå i Altea., sier Anfinnsen.
En god start på dagen
– En god start på dagen for meg er å stå opp klokken halv åtte på fridager å sitte på balkongen i godstolen i fred og ro med en god bok. Deretter steke egg og bacon og lage nypresset juice til min kone står opp. Det gjør jeg hver lørdag og søndag og på fridager. Jeg leser mye skjønnlitteratur og er glad for at det fremdeles gis ut god litteratur. På tross av sterk konkurranse fra andre medier består boken som medium og det synes jeg er meget hyggelig. Jeg pleide en tid å sykle på jobben noen måneder, men det hadde ikke mye effekt på meg. Jeg gikk verken ned i vekt eller kom i bedre form. Var like sliten i bakkene oppover i Altea. Kanskje mosjon er litt oppskrytt? He, he…. Fikk også sykkelen stjålet noen ganger og så nå kjører jeg bil eller tar bussen, sier Anfinnsen.
En perfekt dag
– En perfekt dag for meg er å gå en tur i fjellet. Komme hjem sliten, ta en dusj for deretter å gå ut og nyte god mat og vin eller lage mat hjemme. Jeg er glad i å lage mat og kokkelerer mer enn gjerne. Jeg har laget mat fra jeg var liten guttunge og var vel kanskje ikke mer enn syv, åtte år da jeg for første gang stekte egg til mine foreldre. Min kone driver eget firma og som hele tiden har jobbet mye. Så jeg har kokkelert mye opp gjennom årene. Det går mest i tradisjonell norsk mat fra risgrøt til fløtegratinerte poteter. Men jeg synes det er veldig spennende å eksperimentere med nye retter. Jeg liker også å se film og er veldig glad for at vi nå har fått norsk kino i Alfaz del Pi. Det er en helt annen filmopplevelse å se film på kino. Her i Spania er alle filmene dubbet på spansk så det er godt å høre filmens originalspråk.
Spiller gitar på privaten
Yngve Anfinnsen har spilt gitar siden tenårene og har tatt vare på denne interessen. Han tar gjerne frem gitaren og spiller og synger på privaten. Det går mest i gamle låter fra 60 – 70 årene som Beatles, Neil Young og Pink Floyd.
– Jeg spiller låter som var populære da jeg var ung. Har spilt siden ungdommen og synes det av og til er hyggelig å spille for familie og venner når jeg har tid og ikke minst når det er stemning for det. Nå spiller jeg sjelden og har heller ikke tid til å lære meg noe nytt. Jeg hadde fast gitarkamerat i Askim, men det har jeg ikke her. Det savner jeg, fastslår han.
Blir værende i Altea
– Jeg ser for meg at jeg om 5 – 10 år fremdeles bor i Altea. Jeg har ingen planer om å flytte tilbake til Norge. Da må noe meget uforutsett skje. Jeg har ikke begynt å planlegge pensjonisttilværelsen ennå. Det blir nok en utfordring for meg som har så høy aktivitet. Må nok tenke på å planlegge nedtrapping, sier en energisk og aktiv Yngve Anfinnsen som priser livet i Spania.