I mai i fjor satte Miguel Lozano inn en rubrikkannonse i Spaniaposten hvor han søkte etter en norsklærer. I begynnelsen av januar var han nok en gang innom redaksjonen og lurte på om vi ikke ville intervjue ham. Miguel hadde lært seg flytende norsk på rekordtid.
Miguel Lozano er født og oppvokst i Alfaz del Pi, og er utdannet økonom fra universitetet i Alicante. Etter endte studier begynte han å arbeide i familiebedriften, som selger parfyme, solkrem og andre produkter til de ambulerende markedene, samt et 20-talls butikker i Benidorm.
I mai i fjor satte Miguel Lozano inn en rubrikkannonse i Spaniaposten hvor han søkte etter en norsklærer. I begynnelsen av januar var han nok en gang innom redaksjonen og lurte på om vi ikke ville intervjue ham. Miguel hadde lært seg flytende norsk på rekordtid.
Miguel Lozano er født og oppvokst i Alfaz del Pi, og er utdannet økonom fra universitetet i Alicante. Etter endte studier begynte han å arbeide i familiebedriften, som selger parfyme, solkrem og andre produkter til de ambulerende markedene, samt et 20-talls butikker i Benidorm.
– For tre år siden bestemte jeg meg for å lære fremmede språk. Det begynte med tysk. Etter ti måneder reiste jeg til Tyskland for å perfeksjonere både språket og uttalen ved Goethe Instituttet. Etter et par måneder oppdaget jeg at jeg hadde en spesiell evne til å tilegne meg nye språk. Mest sannsynlig er det arvelig fordi min far snakker hele ti fremmedspråk, forteller Miguel.
Ikke lett
Etter å ha tatt tyskeksamen på høyeste nivå, bestemte Miguel seg for å studere hollandsk. Etter et år tok han eksamen, også den på høyeste nivå, ved universitetet i Amsterdam. Deretter falt valget på norsk.
– Det er cirka et år siden nå, at jeg bestemte meg for å lære det norske språket. Mine landsmenn forsto overhodet ikke hensikten, de argumenterte med at alle nordmenn snakker engelsk. Men heldigvis valgte jeg å følge mine interesser. Det eneste jeg angrer på i dag er at jeg ikke begynte norskstudiene for mange år siden. Men jeg må innrømme at det ikke var lett til å begynne med, sier Miguel med et smil.
For å kunne lære seg norsk måtte Miguel skaffe seg oversikt over hva som fantes av lærebøker. Han begynte på folkeuniversitetets hjemmesider. Problemet var bare at der sto alt på norsk.
– Jeg skaffet meg en ordbok og satte i gang å tolke det som sto skrevet. Da boklisten var klar, bestilte jeg de bøkene jeg trengte hos Nordlis internettbokhandel. Det var da jeg for første gang oppdaget forskjellen mellom Norge og Spania. Jeg fikk alle bøkene oversendt uten å måtte betale på forhånd. Det er temmelig utenkelig her i landet.
Norsk tv
Neste skritt på veien for å lære seg det norske språket var å skaffe seg norsk tv.
– Jeg forsto ingenting av det som ble sagt til å begynne med, men det var aldri snakk om å gi opp. Så kom jeg på ideen om å sette inn en rubrikkannonse i Spaniaposten for å skaffe meg en norsklærer. I juni fikk jeg respons av en norsk logoped ved navn Kari Hennum. Hun skulle tilbringe sommerferien i Spania, og sa seg villig til å undervise meg. Det ble 24 timer til sammen, Kari var svært engasjert og motivert, og jeg slapp å betale så mye som en centavo.
Ved siden av Kari Hennum, er det tre personer Miguel ønsker å takke for at han har lært seg flytende norsk på rekordtid. Det er Kari Nygaard som hjalp ham med og forbrede eksamen, samt tidligere ingeniør Jan Korsak i La Nucia og eiendomsmegler Linda Bøhm i Altea.
– Alle mine lærere har vært så stolte av landet og språket sitt, at de har gitt meg undervisning uten å ta betalt. Det var en stor overraskelse for meg, forteller Miguel, som til sammen har hatt rundt 80 timer undervisning i norsk.
Aftenposten og Spaniaposten
I oktober i fjor reiste Miguel til Norge for å ta eksamen i skriftlig norsk ved universitetet i Oslo. Han hadde aldri før satt sine ben på norsk jord. I november var han tilbake for å ta muntlig eksamen. Han sto med meget god margin på dem begge.
– Det var en kjempeoverraskelse, særlig da jeg fikk resultatet av muntlig eksamen, 650 av 700 mulige poeng. Og dette er den såkalte Bergenstesten, det er norsk på høyeste nivå. Fra slutten av januar til begynnelsen av november hadde jeg lært meg flytende norsk. Ved siden av undervisningen har mine beste hjelpemidler vært Redaksjon1, Dagsnytt 18, Aftenposten og Spaniaposten. Jeg syntes for øvrig at det er viktig at nordmenn her nede leser Spaniaposten for å holde seg oppdaterte på det som skjer her i området og i Spania generelt. For en nordmann i Spania finnes det ikke et bedre hjelpemiddel. Jeg er fortsatt en ivrig leser av avisen deres, og kommer til å forbli det for all fremtid, sier Miguel fornøyd.
Stolt av å kunne norsk
Miguel Lozano jobber fortsatt familiebedriften. Men han har planer om et karriereskifte om ikke så alt for lenge.
– Slik jeg ser det har jeg tre muligheter. Jeg kan enten jobbe som tolk, finansiell rådgiver i en bank, eller jeg kan opprette mitt eget finansielle rådgivningskontor. Jeg er glad i å bli kjent med nordmenn og ønsker å jobbe med norske kunder. Dessuten er jeg veldig stolt over å ha lært meg norsk, og den aller beste belønningen jeg har fått er å kunne kommunisere med dere nordmenn, fordi dere har en annen mentalitet, en annen levemåte, andre vaner og andre tradisjoner.
– Hvis jeg skulle beskrive nordmenn med tre egenskaper blir det slik: De fleste er veldig ærlige personer, de er pålitelige, og de er svært glade i naturen. Man kan si at hvis man har en norsk venn, så er det en venn man kan stole på. Og det er vel den aller viktigste egenskapen i et vennskap, filosoferer Miguel.
Norsk viktig i Alfaz
– Hvorfor jeg bestemte meg for å lære norsk? Det er hovedsakelig fordi jeg er glad i nye utfordringer. Men også fordi jeg er oppvokst i Alfaz del Pi. En stor del av befolkningen i Alfaz er norsk, og jeg er overbevist om at det norske språket kommer til å spille en viktig rolle her i området i fremtiden. Jeg må bare få si at jeg har fått et bedre inntrykk av Norge og nordmenn enn det jeg noensinne hadde kunnet forestille meg. For eksempel har jeg registrert at det stadig er flere frivillige organisasjoner i Norge, og at nesten alle disse er villige til å hjelpe andre mennesker, det skjer ikke her i Spania, forklarer Miguel.
2008 har vært et begivenhetsrikt år for Miguel Lozano. To dager etter at han fikk resultatene av norskeksamenene, ble han far til tvillinger.
– Fjoråret var året da alle mine drømmer ble realiserte. Først fikk jeg de gode resultatene fra universitetet i Oslo, og like etterpå kom tvillingene. Det eneste som gjenstår nå er eksamen i engelsk på høyere nivå. Den skal avlegges ved universitetet i Cambridge i juni.