Får sjelefred i Guardamar

Publisert

Steinar Lyse har over 25 års erfaring fra underholdningsbransjen hjemme i Norge. I en årrekke har han turnert med forskjellige revyer og show. I mars er han nok en gang klar for Spania og sjømannskirken.

Steinar ble født i Stavanger i 1951. På 80-tallet var han med og startet den etter hvert så populære revygruppen ”Løgnaslaget”, sammen med blant andre Per Inge Torkelsen, Sigvart Dagsland og Grete Kausland.

Han var også med å starte kultur- og revyscenen ”Stavangeren” i hjembyen, hvor han i mange år, ved siden av å være medeier, var program- og bookingansvarlig. Steinar er dessuten speaker på Viking Stadion. Men mest kjent er han nok som skuespiller og komiker. I kraft av sistnevnte har han blant annet hatt stor suksess med forestillinger som ”Eg e mann – så sånn e det”.

– Det var et show både for damer og menn. Kanskje spesielt for damer som liker å le av oss menn. Men også for oss menn, slik at vi kan le av oss selv, forklarer Steinar.

Sjelefred
Spaniaposten møtte Steinar Lyse i hans ferieleilighet i Guardamar. Et sted han er innom minst en gang i året, og aller helst flere.
– Jeg besøkte noen venner her nede i 2002. Det var for øvrig første gang jeg besøkte det spanske fastlandet. Oppholdet ga mersmak, og året etter kjøpte jeg denne leiligheten. Det blir en tur ned hit rundt disse tider hvert eneste år. Etter en travel og stressende høst hjemme i Norge, er det alltid godt å komme til Spania for å slappe av litt. Jeg prøver vel egentlig å være her så ofte jeg kan, dette stedet gir meg sjelefred, sier Steinar.

Men den norske komikeren og tekstforfatteren kommer ikke til Spania bare for å slappe av. Det er alltid nye ting på gang, og Steinar benytter tiden i eksil til å arbeide også. Men aldri i det samme stressende tempoet som hjemme. De fredelige omgivelsene i Guardamar gir utmerket arbeidsro.

– Her lever jeg på mange måter i min egen verden. Jeg melder meg liksom litt ut av hverdagens kjas og mas når jeg kommer hit. Det blir en kombinasjon av avslapning og arbeid som virker positivt på meg. Jeg fører ingen fast døgnrytme, og styrer tiden helt og holdent på egenhånd når jeg er her på Costa Blanca.

Travel hverdag
Steinar Lyse har i løpet av de siste årene også blitt en ettertraktet foredragsholder. Og hverdagene hjemme i Norge kan være nokså travle. For tiden arbeider han med en ny enmannsforestilling, “Bare meg – eller…?”, som skal ha premiere i Stavanger den 12. februar.

– På lørdag er det slutt på det gode liv her i Spania. Da er det hjem til Norge for å forberede det nye showet. Det blir noen travle uker frem til den 12. neste måned. Som regel går det døgnet rundt med prøver og lignende i tiden før en ny forestilling, forteller Steinar.

“Bare meg – eller…?” er et show der Steinar lurer på de mest vanvittige ting, samtidig som han lurer på om også andre lurer på det samme.

– Det har vist seg at vi mennesker egentlig er forbausende like. De morsomme undringene i kombinasjon med de menneskelige likhetene blir til slutt til en hel forestilling, tro det eller ei.

Selvutlevering
”Slipp latteren løs – den er vår!” er navnet på showet Steinar Lyse skal fremføre i de norske sjømannskirkene på Costa Blanca i mars.

– Forestillingen som skal settes opp her i Spania, er en lett blanding av de to showene ”Eg e mann – så sånn e det” og “Bare meg – eller…?”. Hovedbudskapet er å oppfordre folk til å le både av seg selv og andre, og at man ikke skal være redd for å vise følelser. Den som mangler humor – mangler ydmykhet. Man kan anse showet som en selvutlevering. Det er viktig å kunne le av seg selv, og det er viktig å bruke seg selv når det gjelder humor. Det beste utgangspunktet er humor der folk kjenner seg igjen gjennom andre, mener Steinar.

Stor takhøyde
Det er ikke første gang den norske komikeren opptrer i Spania. For 2,5 år siden var han i Sjømannskirken i Torrevieja. Da trakk han fullt hus og skapte kjempestemning. Tilbakemeldingene var ubetinget positive.

– Det forrige showet her var stor suksess, publikum var helt fantastisk. I det hele tatt har jeg stor sans for det arbeidet sjømannskirken gjør her nede. Den fremstår som en folkekirke hvor alle er velkomne, et forsamlingshus hvor alle kan føle seg aksepterte. Dessuten er det stor takhøyde, jeg gjør akkurat det samme i sjømannskirken som på en vanlig scene, og trenger ikke skrive om eller tilpasse tekstene. Det finnes mange kirkesamfunn hjemme i Norge som har mye å lære av sjømannskirken, fastslår Steinar Lyse.

”Slipp latteren løs – den er vår!” skal fremføres den 17. mars i Sjømannskirken i Torrevieja, og den 19. mars i Minnekirken i Villajoyosa. Billetter kan kjøpes begge steder, en til to uker i forveien.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Flere relaterte nyheter

Nyttig å vite: